The Intern (2015)

Regie: Nancy Meyers | 121 minuten | komedie | Acteurs: Robert De Niro, Anne Hathaway, Rene Russo, Anders Holm, JoJo Kushner, Andrew Rannells, Adam DeVine, Zack Pearlman, Jason Orley, Christina Scherer, Nat Wolff, Linda Lavin, Celia Weston, Steve Vinovich, C.J. Wilson, Mary Kay Place, Erin Mackey, Christina Brucato

Where do you see yourself in ten years? Een normale vraag die een stagiair gesteld kan worden tijdens een sollicitatiegesprek. Maar wat als de stagiair in kwestie al zeventig jaar is? Ben Whittaker (Robert de Niro), in ‘The Intern’, is al met pensioen, maar mist een doel in zijn leven. Hij heeft alles al geprobeerd: yoga, kooklessen, Mandarijn leren, maar zoals hij zelf zegt “I just know there’s a hole in my life and I need to fill it…soon.” Nancy Meyers (‘It’s Complicated’ en ‘Somethings Gotta Give’) komt met ‘The Intern’ opnieuw met een film waarin een ouder iemand een belangrijke rol op zich neemt.

Na het zien van een advertentie voor een senior stagiaire bij een groeiend online kledingbedrijf, besluit Ben de stoute schoenen aan te trekken en te solliciteren. Samen met nog drie anderen wordt hij aangenomen en komt hij te werken onder bazin Jules Ostin (Anne Hathaway), een harde zakenvrouw die maar moeilijk alles los kan laten in haar bedrijf en zelfs af en toe de klantenservice nog doet. Aandoenlijk als Ben is zet hij de dag voordat hij begint twee wekkers. Zijn kleren liggen al klaar. Op zijn eerste dag verschijnt hij dan ook als enige in een pak tussen alle twintigers. Jules is sceptisch wanneer ze ziet dat de zeventigjarige Ben haar stagiair wordt en heeft moeite om te wennen aan dat idee. De eerste dagen laat Ben redelijk over zich heen lopen, want hij is allang blij dat hij wat te doen heeft. Langzaam aan kweekt Ben bij allerlei collega’s goodwill door bijvoorbeeld een bureau op te ruimen, liefdesadvies te geven of zelfs een stagiair in huis te nemen die tijdelijk geen onderkomen heeft. Ook de relatie met Jules ontwikkelt zich steeds beter. Naarmate ‘The Intern’  vordert vormen de twee steeds meer een gelijkwaardig duo. Ze kunnen van elkaar leren: de levenservaring van Ben en de ambitieuze Jules. Wanneer de twee bijvoorbeeld samen overwerken, worden een pizza en een drankje gedeeld en er wordt zelfs een Facebookprofiel aangemaakt voor Ben. Tussen de twee Oscarwinnaars is er sprake van een goede chemie.

Natuurlijk wordt de nadruk gelegd op de generatiekloof die Ben heeft met de overige medewerkers, maar Meyers zorgt ervoor dat ‘The Intern’ niet in clichés vervalt. Het prutsen met de laptop of het ouderwets inbreken om een foutief gestuurd mailtje te wissen, het charisma van Ben zorgt ervoor dat het allemaal gepikt wordt. Niet alleen het personage van Jules groeit door de levenslessen van Ben, maar daarnaast levert de stage Ben ook veel goeds op. Hij bouwt nieuwe vriendschappen op, leert van de ambitieuze Jules en vindt zelfs een nieuwe liefde. Hij heeft zijn leven weer helemaal op orde. Ook het karakter van Jules groeit tijdens het verhaal. Ze blijft haar hart volgen dat haar zover gebracht heeft… Meyers geeft het verhaal daarbij een paar kleine feministische opvattingen mee. Jules is een succesvolle zakenvrouw, haar man zit thuis en weet niet hoe hij zich moet gedragen. Ook het uiten van de emoties op de werkvloer komt aan bod.

Gedurende het verhaal over de stagiair maakt Meyers een aantal kleine uitstapjes. Zo wordt dieper ingegaan op het liefdesleven van Jules, welke natuurlijk van invloed is op haar werksituatie. De band die Jules met haar moeder heeft, (waarbij alleen haar stem wordt gebruikt), wordt helaas niet verder uitgediept. ‘The Intern’ is een oprechte en aandoenlijke feelgood film, waardoor we zeker niet moeten vergeten dat een senior die veertig jaar in de telefoonboekenbranche heeft gezeten, ook in het hedendaagse leven ervaringen kan overbrengen.

Marjolein Linstra

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 24 september 2015
DVD- en blu-ray-release: 10 februari 2016