The Langoliers (1995)

Regie: Tom Holland | 180 minuten | drama, fantasie, science fiction, thriller | Acteurs: Patricia Wettig, Dean Stockwell, David Morse, Mark Lindsay Chapman, Frankie Faison, Baxter Harris, Kimber Riddle, Christopher Collet, Kate Maberly, Bronson Pinchot, Tom Holland, Julie Arnold Lisnet, Michael Louden, Kymberly Dakin, David Forrester

Als een aantal mensen tijdens een nachtvlucht naar Boston wakker wordt, blijkt dat ze alleen in het vliegtuig zijn overgebleven. Zelfs de piloten van het vliegtuig zijn verdwenen. Van de verdwenen passagiers zijn alle persoonlijke bezittingen wel in het vliegtuig achtergebleven en zelfs de medische apparatuur die in het lichaam van mensen zat, is niet verdwenen. Hier begint het raadselachtige verhaal over tijdreizen met een vliegtuig.

‘The Langoliers’ is in 1995 voor televisie gemaakt. Dit is duidelijk te zien aan de special effects die zijn gebruikt. Deze doen wat knullig aan doordat de computeranimatietechnieken toen veel minder ontwikkeld waren dan tegenwoordig. Dit doet echter weinig af aan het spannende verhaal. Want de kracht van ‘The Langoliers’ zit niet in het visuele aspect – alhoewel het totaal verlaten vliegveld ook angstaanjagende beelden oplevert. De spanning in ‘The Langoliers’ wordt langzaam maar zeker opgebouwd door het vreemde geluid dat op Bangor International Airport te horen is. In eerste instantie hoort alleen het blinde meisje Dinah het griezelige geluid, maar naar naarmate de tijd verstrijkt wordt het geluid steeds harder en wijst het erop dat er iets vreselijks steeds dichterbij komt.

‘The Langoliers’ is een miniserie gemaakt naar de gelijknamige thriller van Stephen King. Vrijwel de gehele film is gefilmd op het Bangor International Airport in Maine (Verenigde Staten). Dit is de woonplaats van King, die zelf ook nog even te bewonderen is in de ‘The Langoliers’. Hij speelt de directeur van Graig Toomey (Bronson Pichot), die deel uitmaakt van een boardmeeting die krankzinnige Graig Toomey in een waanbeeld bezoekt.

De acteerprestaties mogen misschien niet optimaal zijn en de special effects mogen wat gedateerd aandoen, toch weet ‘The Langoliers’ vrijwel de gehele drie uur de spanning vast te houden en is daarmee zeker Stephen King waardig.

Wietske Uneken