The Legend of Longwood (2014)

Regie: Lisa Mulcahy | 94 minuten | avontuur, drama, familie | Acteurs: Lucy Morton, Fiona Glascott, Lorcan Bonner, Thekla Reuten, Brendan Conroy, Sean Mahon, Miriam Margolyes, Scott Graham, Kathy Rose O’Brien, Anabel Sweeney, Lesa Thurman, Lorcan Cranitch, Stephen Cromwell, Ben Harte, Art Kearns

De twaalfjarige Mickey Miller woont met haar moeder en broertje in Staten Island, New York. Ondanks het verdriet dat er is om de afwezige vader, zijn ze best gelukkig. Mickey is dol op haar paard, maar wanneer ze tijdens het rijden een ongeluk krijgt en haar been breekt, moet ze haar cap en paardrijlaarzen tijdelijk opbergen. Sterker nog, ze mag ze in een verhuisdoos stoppen, want een onbekend familielid heeft hen een huis nagelaten in Longwood, een klein dorpje in Ierland. Omdat Mickeys moeder de huur niet meer kan betalen in New York, gaan ze een heel nieuw avontuur beginnen aan de andere kant van de oceaan.

Aanvankelijk vindt Mickey het maar niets in Longwood. Maar wanneer ze na schooltijd een kasteel ontdekt, waar volgens klasgenoot Sean een zweem van mysterie om heen hangt, is ze geïntrigeerd. Als ze de stallen bezoekt, wordt ze gesnapt door Ben, de stalmeester. Hij brengt haar naar Thyrza, de oude eigenaresse van het kasteel. Hoewel Sean Mickey heeft gewaarschuwd – Thyrza zou zo gek zijn als een deur – klikt het meteen tussen de twee. De ontmoeting met Caitlin Lemon – de aanstaande bruid van Thyrza’s enige erfgenaam Marc – verloopt minder goed. Het duurt niet lang voor duidelijk wordt dat Caitlin heel wat te winnen heeft met dit huwelijk.

Omdat Thyrza Mickey op de hoogte heeft gebracht van de legende van de zwarte ruiter, en er daarna allerlei onverklaarbare mysterieuze dingen gebeuren, heeft Mickey sterk het idee dat Longwood haar lotsbestemming is. Zij moet en zal het geheim ontrafelen. Haar vastberadenheid is bewonderenswaardig, zeker gezien de tegenwerking van haar moeder en het gebrek aan vertrouwen van Sean.

‘The Legend of Longwood’ barst van de verhaalelementen. Niet alleen is er een eeuwenoude legende die opgelost moet worden, ook is er het alom bekende en in jeugdfilms vaak gebruikte ‘mensen-die-op-slinkse-wijze-aan-land-of-gebouw-komen-om-er-flink-aan-te-verdienen’ waar door niemand anders als onze heldin een stokje voor gestoken kan worden. Daarnaast is er het feit dat Mickey moet wennen aan haar nieuwe omgeving, haar vader mist en nieuwe vrienden maakt, waaronder een wild, ontembaar paard. Toch vormen al deze onderdelen, hoe cliché soms ook, een goed geheel. Als stralend middelpunt is het eigengereide meisje Mickey, dat vanaf het moment dat ze een klasgenoot flink op zijn nummer zet de harten van het publiek steelt. Naast de meer geroutineerde castleden (Thekla Reuten, Fiona Glasscot, Miriam Margolyes) brengt Lucy Morton het er prima vanaf in haar speelfilmdebuut.

Visueel is ‘The Legend of Longwood’ om door een ringetje te halen. De Ierse natuur komt op zijn mooist uit en de afdeling production design verdient ook een compliment. In het openingsfragment wordt de toon bijvoorbeeld direct al gezet met het tonen van een inrichting die in Dumbledore’s kantoor niet zou misstaan. ‘The Legend of Longwood’ is een geslaagde film voor (iets oudere) kinderen die van spannende verhalen met een vleugje mystiek en magie houden. Aan een vervolg op deze Engelstalige Nederlandse productie,‘Mickey Miller – The Queen’s Lost Chamber’, wordt al gewerkt.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 11 juni 2015
DVD-release: 20 oktober 2015