The Mask (1994)

Regie: Chuck Russell | 97 minuten | actie, komedie, fantasie, misdaad | Acteurs: Jim Carrey, Cameron Diaz, Peter Riegert, Peter Greene, Amy Yasbeck, Richard Jeni, Orestes Matacena, Tim Bagley, Nancy Fish, Johnny Williams, Reg E. Cathey, Jim Doughan, Denis Forest, Joseph Alfieri, Joely Fisher, Ben Stein

“Somebody stop me!” schreeuwt het knotsgekke groene gevaar The Mask naar zichzelf in de spiegel. Gelukkig is niemand in staat hem te stoppen want de sensatie die Jim Carrey als The Mask teweeg brengt wil je absoluut niet missen. In ‘The Mask’ doet Jim Carrey precies dat wat hij als geen ander kan: helemaal uit zijn dak gaan, een genot om naar te kijken.

Met Stanley Ipkiss is Carrey het prototype van een stumper. Vrienden die misbruik van hem maken, een vervelende baas, een zeurende huisbazin, nul komma nul geluk bij de vrouwen en afgezet door automonteurs. Meer clichés zijn niet nodig om het medelijden voor Stanley op te wekken. Gelukkig brengt Stanley’s goede natuur hem tot het ontdekken van het masker en dan komt het helemaal in orde met onze stakker. Normaliter draagt iedereen een metaforisch masker om hun ware aard en behoeften te verhullen, maar in ‘The Mask’ komt bij Stanley door het dragen van een masker juist zijn ware aard en behoeften naar buiten. Blijkbaar schuilt er diep in de nerveuze kluns een knotsgekke Casanova die niets anders lijkt te willen dan de stad flink op stelten te zetten.

Naast Jim Carrey schittert ook Cameron Diaz in ‘The Mask’. De film betekende haar filmdebuut. En haar eerste verschijning op het witte doek mag er wezen. Als de onweerstaanbare blonde seksbom Tina laat zij menig hart sneller kloppen inclusief dat van de wildebras The Mask. Daarnaast speelt Peter Greene de rol van bad guy die hem op het lijf geschreven is zoals we eerder zagen in ‘Pulp Fiction’ en later in ‘The Usual Suspects’. Als laatste verdient Peter Riegert, als Lt. Mitch Kellaway nog de aandacht. Zijn vertolking van de heerlijk cynische detective die de mask op de hielen zit blijft de hele film door amuseren.

Voor (teken)filmliefhebbers heeft ‘The Mask’ nog wat extras te bieden. Er zitten namelijk ontzettend veel toespelingen naar andere films of personages. Zo komt een leger aan Looney Tunes figuren terug: Tazz, Daffy Duck, Pepe le Pew, Bugs Bunny en Roadrunner. Daarnaast zien we ook verwijzingen naar klassiekers als ‘Gone with the Wind’ en ‘Old Yeller’ en naar de legendarische ‘Dirty Harry’.

Al met al is ‘The Mask’ geen opvallende film die een belangrijke plaats in zal nemen in de filmgeschiedenis maar desalniettemin ontzettend vermakelijk. De bezopen capriolen van het groene gevaar zijn om niet genoeg van te krijgen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4

Bioscooprelease: 20 oktober 1994