The Recruit (2003)

Regie: Roger Donaldson | 105 minuten | actie, thriller | Acteurs: Al Pacino, Colin Farrell, Bridget Moynahan, Gabriel Macht, Mike Realba, Kenneth Mitchell, Ron Lea, Karl Pruner, Jeanie Calleja, Domenico Fiore, Angelo Tsarouchas

James Clayton, gespeeld door Colin Farrell (‘Minority Report’, ‘Phone Booth’), is een briljante computerfreak, die zijn eigen weg gaat en zich van niemand wat aantrekt. Hij wordt gerekruteerd door een mysterieuze agent van de CIA, Walter Burke (Al Pacino) genaamd. In eerste instantie weigert James. Hij stemt uiteindelijk dan toch maar in om meer te weten te komen over de verdwijning van zijn vader, die voor de CIA werkte. Op “The Farm”, het opleidingsinstituut van de CIA, ondergaat James samen met andere gerekruteerden een zware lichamelijke en psychologische training. Na voltooiing van de training krijgt James zijn eerste opdracht, waarbij hij Layla Moore (Bridget Moynahan), moet bespioneren omdat zij verdacht wordt van dubbelspionage. De kwestie wordt bemoeilijkt omdat hij een geheime liefdesrelatie met haar heeft.

‘The Recruit’ komt in het begin moeizaam op gang, mede doordat James Clayton van A tot Z moet worden ingewerkt in de fijne kneepjes van het spionagevak. Vanaf het moment dat hij zijn eerste opdracht krijgt krijgt het verhaal meer vaart, maar van een echte ontknoping is geen sprake. Daarvoor is het script te beperkt, neemt uitleg over het spionagevak te veel tijd in beslag en is er geen ruimte meer is voor karakterontwikkelingen. De film wordt dan ook oppervlakkig. De aanwezige actiescènes kunnen ‘The Recruit’ dan ook niet meer redden.

De kijker wordt hier en daar op het verkeerde been gezet omdat de makers meer informatie hebben dan zij gedurende het verloop van de film laten zien. Dit is op een goedkope manier een thriller maken. Het actief meedenken wie de mol is wordt de kijker ontnomen. Wat dan nog overblijft is onder genot van een zak chips en een glaasje cola naar de film kijken en alles over je heen laten komen. Dat ‘The Recruit’ niet boven de gemiddelde actiefilm uitstijgt, zal duidelijk zijn. Daarvoor hadden de makers een betere scriptschrijver moet rekruteren.

Lodi Meijer

strong>Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 maart 2003