Vacancy 2: The First Cut (2009)

Regie: Eric Bross | 86 minuten | horror, thriller | Acteurs: Agnes Bruckner, David Moscow, Scott G. Anderson, Arjay Smith, Trevor Wright, Beau Billingslea, Brian Klugman, Juanita Jennings, Nelson Lee, Gwendoline Yeo, Judy Durning, David Shackelford, Lola Davidson, Don Oscar Smith, Joe Reegan

Een onstilbaar verlangen naar geld brengt het slechtste in de mens naar boven. Dat blijkt niet alleen uit de kredietcrisis, het lijkt ook de moraal van het in ‘Vacancy 2: The First Cut’ vertelde verhaal te zijn. Het tweetal Otis en Reece runt een aftands motel dat gesitueerd is in een dichtbebost niemandsland. Wat de meeste bezoekers echter niet weten, is dat de twee mannen elke kamer uitgerust hebben met een camera. Op die manier kunnen de twee hun voyeuristische behoeften bevredigen door de seksuele escapades en ontboezemingen van de nietsvermoedende gasten live gade te slaan. Als een van hun gasten, Smith genaamd, zich echter te buiten gaat aan een bloederige en weerzinwekkende slachtpartij, besluiten Otis en Reece in te grijpen. Al snel gooien de drie mannen het echter op een akkoordje: in de hoop snel rijk te worden, vatten de mannen het plan op om het motel om te toveren tot het decor voor een reeks moorddadige snuff movies.

‘Vacancy 2: The First Cut’ is een prequel op de in 2007 uitgebrachte film ‘Vacancy’ met Kate Beckinsale en Luke Wilson in de hoofdrollen. In tegenstelling tot het eerste deel verscheen ‘Vacancy 2’ niet in de bioscopen en wordt deze voorgeschiedenis niet opgeluisterd met bekende steracteurs. Dat hoeft op zich geen belemmering te vormen voor het maken van een goede thriller of horrorfilm. De beste films uit dit genre zijn immers doorgaans obscure producties die voor een appel en een ei zijn gemaakt, prenten die min of meer ambachtelijk vervaardigd zijn en niet primair parasiteren op de naamsbekendheid van de belangrijkste leidsfiguren.

‘Vacancy 2: The First Cut’ is echter een film die vooral blijk geeft van een schrijnend gebrek aan originaliteit en creativiteit. Op zich is het wel een aardig idee om de voorgeschiedenis van ‘Vacancy’ in een nieuwe film uit de doeken te doen. Het probleem is echter dat je al heel snel weet welke richting het verhaal uit zal gaan. De makers gebruiken veel te veel voorgekauwde horrorclichés en voorspelbare plotwendingen. Doordat ook het expliciete geweld binnen de perken blijft, zal de film waarschijnlijk ook niet erg in de smaak vallen bij de fans van gruwelijke martelfestijnen als ‘Hostel’ of ‘Saw’. Het gebrek aan suspense en psychologische gruwelkost zorgt er bovendien voor dat ook liefhebbers van intelligentere griezelfilms als ‘Psycho’ en ‘Halloween’ niet zo snel warm zullen lopen voor deze prent. Het belangrijkste pluspunt is het acteerwerk van Scott G. Anderson, die de moordenaar Smith goed neerzet als een maniakale, doch berekenende en koele moordmachine.

‘Vacancy 2: The First Cut’ is geen vreselijke film. De aardige scènes zijn, hoewel dun gezaaid en bescheiden in aantal, wel aanwezig en het idee achter deze productie is redelijk. Het gebrek aan spontaniteit en bezieling, de weinig originele uitwerking en de routinematige aanpak verhinderen echter dat deze film als meer dan een middelmatig werkstuk betiteld kan worden. Wil je indruk maken op de toch al enorm verzadigde horror- en thrillerfanaat, dan moet je als filmmaatschappij of producer toch met iets beters dan ‘Vacancy 2:The First Cut’ op de proppen komen.

Frank Heinen