Vasermil (2007)

Regie: Mushon Salmona | 93 minuten | drama | Acteurs: Nadir Eldad, David Taplitzky, Adiel Zamro

Drie jongens in Israël met elk een totaal andere achtergrond moeten samenwerken in hun voetbalteam om het team en hun eigen leven een succes te maken. Dima is een beresterke Russische immigrant die voor niemand bang lijkt te zijn. De jongen handelt in drugs en heeft banden met de maffia. Adiel komt oorspronkelijk uit Ethiopië en woont samen met zijn zieke moeder en broertje. Net als Dima verzuimt hij regelmatig school. Shlomi is een Israëli die bij zijn moeder, stiefvader en zusje woont en die pizza’s bezorgt om geld te verdienen.

Geen van de drie jongens heeft het thuis makkelijk en dit is uiteraard van grote invloed op hun leven. Als Dima Shlomi’s scooter pikt om er mee rond te crossen, komt Shlomi in de problemen op zijn werk. Als hij ’s avonds Adiel en zijn broertje bij zijn scooter ziet, geeft hij hen de schuld en wil Adiel in elkaar slaan. De drie kunnen niet samen door één deur, maar zullen dit voor het voetbalteam van de school wel moeten.

De drie hoofdrollen worden vertolkt door amateurs, die zich prima van hun taak kwijten. De energie van de film is echter afkomstig van het camerawerk, want dat is rauw en volgt het tempo van de film. ‘Vasermil’ was in 2007 een onverwachte ontdekking op het Jerusalem International Film Festival. De debuutfilm van Mushon Salmona won de speciale juryprijs op dit festival.

Salmona heeft vier jaar gediend in het Israëlische leger en is daarna naar Londen gegaan om te studeren. Eerder werkte hij al mee aan diverse lowbudget korte film. ‘Vasermil’ is een bezorgde blik naar de Israëlische samenleving. De film laat zien dat er nog veel vooroordelen tussen de verschillende bevolkingsgroepen heersen en dat deze vooroordelen grote problemen veroorzaken. In ‘Vasermil’ probeert Salmona te laten zien dat je ondanks de verschillende achtergronden prima kan samenwerken, als je maar wilt. Lijken de drie jongens elkaar in het begin van de film naar het leven te staan, zodra ze deel uitmaken van hetzelfde voetbalteam en dus hetzelfde doel hebben, blijken ze toch maatjes te kunnen worden. Helaas blijft hun achtergrond ze achtervolgen, waardoor ‘Vasermil’ niet zo afloopt als je voor de jongens zou hopen. Dit einde zorgt er echter wel voor dat de film niet één uit velen is, maar je bijblijft en tot nadenken stemt.

Wietske Uneken