Vice (2008)

Regie: Raul Inglis | 95 minuten | drama, thriller, misdaad | Acteurs: Michael Madsen, Daryl Hannah, Mykelti Williamson, Mark Boone Junior, Kurupt, John Cassini, Nicholas Lea, Aaron Pearl, Matthew Robert Kelly, Peter LaCroix, Emy Aneke, Betty Linde, Justine Warrington, Martin Cummins, Frank Cassini

Advies vooraf. Slik eerst een of twee tabletten paracetamol en bekijk dan pas deze film. Behalve natuurlijk als je een student bent aan de Filmacademie, dan is dit de gelegenheid bij uitstek om iets te leren over hoe het beslist niet moet: bombastisch religieus, filosofisch geneuzel, een portie ranzige, gratuite seks, goedkoop gegoochel met flashbacks en versnelde beelden om het povere verhaal zogenaamd diepgang te verlenen en een overdosis gekwelde blikken van de hoofdpersoon.

De hoofdpersoon. Max Walker is een getourmenteerde politieofficier die zijn vrouw aan een dodelijke ziekte heeft verloren. Elke dag zuipt hij zich in een coma en aan de lopende band pikt hij op straat hoeren op waarbij erg veel nadruk wordt gelegd op het feit dat hij zich door hen alleen laat aftrekken of hooguit laat pijpen. Of dat is om de herinnering aan zijn overleden vrouw niet te bezoedelen of uit religieuze beweegredenen, blijft een raadsel, wie het weet mag het zeggen. En alsof dit alles nog niet erg genoeg is, brengt hij zijn collega’s maar al te vaak in gewetensnood door hen steeds weer te vragen hem te helpen zijn ‘foutjes’ te herstellen. Ook dit is een gegeven waar veel nadruk op wordt gelegd, maar uitleg waarom Walker zo vaak zijn fouten moet verdoezelen, ach ja…

De intrige. Samen met zijn partner Sampson (Mykelti Williamson) poseert Walker als drugsdealer tijdens een undercover operatie. De criminelen ruiken echter lont en op het moment dat Walkers buddy Samspon vermoord dreigt te worden, vallen hun collega’s binnen. Ondanks hun snelle handelen weet een van de criminelen te ontsnappen. Als Walker in plaats van met de gewonde Sampson samen met Salt (Daryl Hannah) de achtervolging inzet, schiet hij een meisje neer. Bij nader inzien blijkt het meisje ongewapend. Om niet in moeilijkheden te raken, vraagt Walker aan Salt om een van de wapens van de neergeschoten criminelen op te halen, zodat hij dat bij het meisje neer kan leggen en kan claimen uit zelfverdediging te hebben gehandeld. In de dagen daarna worden al de collega’s die bij de inval betrokken zijn geweest, een voor een geliquideerd. Ook blijkt een grote partij drugs te zijn ontvreemd. Eerst wordt de ontsnapte crimineel verdacht, maar als Walker en Sampson diens lijk op een vuilnisbelt vinden, weten ze dat er een corrupte agent aan het werk is.

De conclusie. Elke minuut die besteed wordt aan deze hemeltergend slechte film is er een teveel, dus een kort advies: vooral niet kijken.

Diana Tjin-A Cheong