Vingers (2013)

Regie: Michiel ten Horn | 12 minuten | korte film, komedie, drama | Acteurs: Ton Kas, Loes Kok, Ferdi Stofmeel, David de Lange

Tijden veranderen, zo ondervindt ook wiskundeleraar Bernd (Ton Kas) in NPS Kort! film ‘Vingers’ (2013) van Michiel ten Horn (‘De ontmaagding van Eva van End’). Als hij ziet dat een meisje zich in zijn wiskundeles door een klasgenoot laat betasten staat de onnozele onderwijzer behoorlijk versteld. Vooral het feit dat dergelijke seksuele handelingen op zo’n jonge leeftijd in het klaslokaal worden uitgevoerd verontrust hem, dat het niemand lijkt te deren zorgt al helemaal voor verwarring. Is dit tegenwoordig normaal? Langzaam verliest hij het zicht op de werkelijkheid en lijkt hij te gaan geloven in een moderne vorm van seksuele omgang waarbij er geen plek is voor de klassieke gedragscodes of enige kuisheid.

‘Vingers’ geeft op een creatieve manier een blik op het debat over het veranderende seksueel moraal onder de jongeren. Ton Kas weet daarnaast, in een voor hem geknipte rol, op een karikaturale wijze de bezorgde en naïeve houding van de buitenwacht neer te zetten. Dit maakt ‘Vingers’ even komisch als relevant en daarom zeer de moeite waard.

Robin Zwaan