You’re Next (2011)

Regie: Adam Wingard | 90 minuten | komedie, horror, thriller | Acteurs: Sharni Vinson, Nicholas Tucci, Wendy Glenn, AJ Bowen, Joe Swanberg, Margaret Laney, Amy Seimetz, Ti West, Rob Moran, Barbara Crampton, L.C. Holt, Simon Barrett, Lane Hughes, Larry Fessenden, Calvin Reeder

‘You’re Next’ dateert uit 2011 en werd in 2013 in de bioscoop uitgebracht. De film draaide een paar weken en verscheen daarna weer van de radar. Een ietwat vreemde gang van zaken, maar Adam Wingard is dan ook geen doorsnee regisseur. Na successen geboekt te hebben als cultfilmer – hij blikte onder meer undergroundhit ‘Pop Skull’ in – probeert hij nu om een doorbraak in Hollywood te forceren. ‘You’re Next’ is een verdienstelijke poging en deze spannende slasher verdient dan ook een groot publiek.

In ‘You’re Next’ draait het om de familie Davison. Wat een gezellige reünie moest worden, ontaardt al snel in gekibbel. Oud zeer komt naar boven en het wordt al snel duidelijk dat het geen leuke avond gaat worden. Het kan echter nog erger. De familieruzie verstomt al snel als blijkt dat het huis belegerd wordt door gemaskerde mannen. Deze schurken doen er alles aan om de familie te doden.

Het zogenaamde ‘home invasion’ genre is weer terug in de belangstelling met dank aan het succes van het recent verschenen ‘The Purge’ . Wat is er nou enger dan belaagd te worden op een plek waar je je het meest thuis voelt, namelijk je eigen huis? Wingard gebruikt de locatie dan ook erg goed. Het grote statige landhuis dat het decor van deze horrorthriller vormt, lijkt eerder op een gevangenis dan op een veilige plek. Als de schurken eenmaal binnen zijn, weet je niet waar ze zich schuilhouden. Het huis is namelijk erg groot. Zomaar naar buiten rennen, is ook geen optie want de boel wordt goed in de gaten gehouden. Dat levert spannende scènes op.

‘You’re Next’ is behoorlijk effectief. Wingard zet de personages vrij snel en best aardig neer. Het zijn typetjes – gevoelige broer, pestkop, fragiele moeder, ongeïnteresseerde vriendin – maar je weet al snel wat voor vlees je in de kuip hebt. Ook slaagt Wingard erin om in korte tijd een onbehaaglijk sfeertje te schetsten door de verstoorde familiebanden. Als vervolgens de aanval op de woning begint, wordt de ambiance alleen maar naargeestiger. De moorden worden vrij expliciet in beeld gebracht, maar ogen nergens echt realistisch. ‘Saw’ achtige ‘gore’ hoef je niet te verwachten. De cast acteert degelijk, maar verwacht geen Oscar-waardige prestaties.

Toffe slasher.

Frank v.d. Ven


Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 22 augustus 2013
DVD- en blu-ray-release: 21 januari 2014