Kung Fu Panda 3 (2016)

Regie: Alessandro Carloni, Jennifer Yuh Nelson | 95 minuten | animatie, actie, avontuur, komedie, familie | Originele stemmencast: Jack Black, Bryan Cranston, Dustin Hoffman, Angelina Jolie, J.K. Simmons, Jackie Chan, Seth Rogen, Lucy Liu, David Cross, Kate Hudson, James Hong, Randall Duk Kim, Steele Gagnon, Liam Knight, Wayne Knight, Barbara Dirickson, Al Roker, Willie Geist, Fred Tatasciore, Pax Jolie-Pitt, Mike Mitchell, Kelly Cooney, Stephen Kearin, Mick Wingert, Ming Tsai, April Hong, Knox Jolie-Pitt, Zahara Jolie-Pitt, Shiloh Jolie-Pitt, Jean-Claude Van Damme, Radzi Chinyanganya, Lindsey Russell, Joseph Izzo, Samuel Black, Lena Golia, Gus Culligan | Nederlandse stemmencast: Martijn Fischer, Yolanthe Sneijder-Cabau, Rik Felderhof, Jörgen Raymann, Rogier Komproe, Femke Mostert, Huub Dikstaal, Laura Vlasblom, Rients Gratema, Rob van Meeberg, Djaz Weisz-Blanchetta, Leo Richardson, Just Meijer

‘Kung Fu Panda’, de succesvolle franchise van animatiefilms rond de koddige pandabeer Po Ping, die ondanks zijn omvang over een waar martial arts-talent blijkt te beschikken, weet over de hele wereld jong én ouder filmpubliek naar de bioscoopzalen te trekken. Vooral in China is de franchise enorm populair, niet alleen omdat de verhalen zich afspelen in het oude China en de animatiefilms een mooie aanvulling vormen op de immer groeiende Wuxia-catalogus, maar ook omdat de makers zich daadwerkelijk verdiept hebben in de traditionele Chinese culturen en gebruiken, wat door de Chinezen bijzonder gewaardeerd wordt. Om iets terug te doen voor hun fans in het immense Aziatische land, besloot DreamWorks Animation een derde van Amerikaanse versie van ‘Kung Fu Panda 3’ (2016) in China te laten opnemen. Bovendien worden de Chinezen getrakteerd op hun geheel eigen versie, met originele Chinese stemmen die geheel synchroon lopen met het beeld. Een ware traktatie, want ‘Kung Fu Panda 3’ is net als zijn voorgangers een lust voor het oog.

Na het wat grimmigere (maar uitstekende) tweede deel uit 2011, waarin Po (opnieuw op geweldige wijze van stem voorzien door Jack Black) op zoek ging naar zichzelf en innerlijke rust, is ‘Kung Fu Panda 3’ toegankelijker, al zit ook hier een prachtige laag van emotie en drama in verwerkt. Po ontdekte in de tweede film dat de gans Mr. Ping (James Hong) niet zijn echte vader is. In dit derde deel wordt hij herenigd met Li (Bryan Cranston), zijn biologische vader. Een bijzonder emotionele ervaring voor Po, die met zijn vader besluit mee te gaan naar een verborgen pandadorp in de bergen, waar Li en de andere panda’s een toevluchtsoord hebben gevonden. Hun vredige leventje staat op het punt verstoord te worden door Kai (J.K. Simmons), een yak die een meester is met zwaarden en zijn zinnen gezet heeft op de chi’s van alle Kung Fu-meesters die hij op zijn pad aantreft. Nu hij machtig genoeg is, richt hij zijn pijlen op Po, de enige die zich met hem kan meten: de Dragon Warrior. Po probeert de panda’s in het dorp, die liever lui dan moe zijn, te rekruteren voor een leger. Ondertussen bewaken zijn trouwe vrienden Master Shifu (Dustin Hoffman), Tigress (Angelina Jolie), Monkey (Jackie Chan), Mantis (Seth Rogan), Viper (Lucy Liu) en Crane (David Cross) het thuisfront, al is het niet de vraag óf maar hoe lang ze stand weten te houden tegen deze woedende, nietsontziende krijgsheer.

Jennifer Yuh Nelson, die de regie voerde over het tweede deel (en daarmee één van de succesvolste, door een vrouw geregisseerde films op haar naam heeft staan), deelt de leiding hier met Alessandro Carloni. De strijd met Kai is een serieuze aangelegenheid, maar in ‘Kung Fu Panda 3’ is altijd ruimte voor een knipoog of beeldgrap. De confrontatie met de andere panda’s, die Po er nog maar weer eens op wijzen dat de zwaarlijvige zwart-witte beren niet geschikt zijn voor enige vorm van fysieke inspanning – en dat hij de uitzondering is op de regel – levert met name de nodige hilariteit op. Luchtige humor die tegenwicht biedt in Po’s heftige strijd met Kai en die de film ook geschikt maken voor jongere kijkers. Zie die panda’s, die tot het middaguur slapen en dagelijks hun complete lichaamsgewicht aan noedels en koekjes naar binnen werken, maar eens in het gareel te krijgen! Er is tussen de bedrijven door zelfs ruimte voor een vleugje romantiek, wanneer Po zich inlaat met de dansende panda Mei Mei (Kate Hudson). De makers weten de balans tussen ernst en luchtigheid van het begin tot het einde vast te houden. Met name de driehoeksrelatie tussen Po, zijn adoptievader Mr. Ping en zijn biologische vader Li wordt treffend uitgewerkt; de emoties zijn voelbaar en herkenbaar. Vooral op emotioneel vlak stijgt de ‘Kung Fu Panda’-reeks ver boven de middelmaat uit.

De film ziet er, net als zijn voorgangers, adembenemend uit. De vertrouwde Aziatische touch is nog verder verfijnd, zowel in settings die we al in deel een en twee zagen, als in nieuwe decors zoals het schitterende pandadorp in de bergen, dat door de nieuwste animatietechnieken echt tot leven komt, en het parallelle universum dat Spirit Realm genoemd wordt. Zeker in 3D. Technisch is het dus allemaal top notch, maar dat geldt ook voor de geweldige stemmencast. Het is heel fijn dat al die grote namen die eerder hun stem verleenden aan een personage, voor dit derde deel weer zijn komen opdraven. En nieuwelingen Simmons en Cranston sluiten daar met hun respectievelijk gewetenloze slechterik Kai en door het leven getekende Li naadloos bij aan. ‘Kung Fu Panda 3’ is niet alleen geweldig gemaakt, maar weet met zijn humor én zijn dieper liggende emoties te raken en te ontroeren. Met dit derde deel, dat in kwaliteit nauwelijks onderdoet voor zijn twee voorgangers – wat vrij uniek is te noemen – is een trilogie afgerond. Desondanks is aangekondigd dat er nóg drie ‘Kung Fu Panda’-films in de pijpleiding zitten. Zou DreamWorks Animation dit hoge niveau nog langer vast kunnen houden? We gaan het zien.

Patricia Smagge

Waardering: 4

Bioscooprelease: 13 april 2016
Digital HD-release: 25 juli 2016
DVD-, blu-ray- en blu-ray 3D-release: 17 augustus 2016