Life Story (2014)

Productie: Rupert Barrington, Michael Gunton, Miles Barton, Ian Gray, Tom Hugh-Jones | 349 minuten | documentaire

Vanaf het moment van zijn geboorte begint elk dier, groot of klein, aan een lange en unieke reis: het leven. Een queeste naar volwassenheid die in de wonderlijke wereld van de wilde natuur even groots als gevaarlijk is en in het gunstigste geval culmineert in het voortbrengen van een nieuwe generatie gezonde en krachtige soortgenoten. ‘Life Story’, een documentaire uit de stal van de BBC die geproduceerd is door de makers van de bekroonde successeries ‘Life’ en ‘Africa’, volgt een aantal individuele dieren in verschillende stadia van hun boeiende leven. Een benadering die volop ontroerende, spannende en meeslepende verhalen uit het verbazingwekkend veelvormige dierenrijk oplevert.

Elke aflevering richt zich op een specifiek stadium van het leven, beginnend bij de cruciale eerste dagen in het bestaan van een jong dier. Voor veel dieren betekenen die eerste stappen al een kennismaking met het principe ‘eten of gegeten worden’, zoals duidelijk wordt in het geval van de pasgeboren orchideebidsprinkhanen. De even fraaie als kwetsbare diertjes worden vanaf het moment dat ze ter wereld komen bejaagd door een breed scala aan roofdieren en zijn zelfs niet veilig voor hun volwassen soortgenoten. Maar ook grotere baby’s zoals jonge bultruggen en leeuwen zijn verre van onfeilbaar, al hebben ze wel imposante ouders die hen beschermen tegen vijanden zoals haaien of vreemde mannetjesleeuwen. Heel bijzonder zijn de vanuit de lucht gemaakte opnamen van een uitgeput bultrugkalf dat wordt achtervolgd wordt door tijgerhaaien, maar op het cruciale moment de hulp krijgt van haar moeder en een nog imposantere mannetjeswalvis. Helemaal spectaculair is de vuurdoop van de jonge brandgansjes die we in de eerste aflevering ontmoeten. Om aan roofdieren zoals poolvossen te ontkomen, bouwen brandganzen hun nesten op hoge rotskliffen. Het gevolg van deze broedstrategie is wel dat de donzige kuikens niet lang na hun geboorte een halsbrekende duik naar beneden moeten maken om op hoogten te komen waar voedsel aanwezig is. Hoewel de kleine vogeltjes zich met ware doodsverachting naar beneden storten en onderweg zelfs meermaals tegen de rotsen stuiteren, weten toch drie van de vijf ongelooflijk taaie beestjes hun indrukwekkende val zonder kleerscheuren te overleven.

In de volgende afleveringen komen de verdere levensfasen van dieren aan bod, namelijk de periode van spelen en leren die de voorbereiding vormt op het volwassen bestaan, de zoektocht naar een geschikte partner, het gevecht om dominantie in een groep en uiteindelijk het ouderschap. De kracht van ‘Life Story’ is dat de reeks de natuur en het leven in al hun facetten toont: soms wreed (bijvoorbeeld de brutale coup van een honingenmierenkoningin), soms grappig (de drukdoenerij van de mannelijke prieelvogels om van natuurlijke materialen en menselijk afval een liefdesparadijs voor het vrouwelijke object van hun affectie te bouwen) en vaak ook uitermate vertederend. Soms komen die verschillende kanten van de natuur zelfs samen in een diersoort, want de Afrikaanse wilde honden die in de serie langs komen zijn aan de ene kant meedogenloze jagers, maar tevens zorgzame ouders en sociale dieren met een enorm sterke familieband. Omdat ‘Life Story’ elke aflevering weer andere diersoorten volgt, word je deelgenoot van het leven van een enorme diversiteit aan wezens. Het zijn niet alleen de (grote) zoogdieren en vogels, doorgaans de populairste natuuriconen, die de revue passeren. Ook kreeften, octopussen, en diverse vis- en insectensoorten komen langs, vaak veronachtzaamde dieren die qua gedrag en leefwijze een stuk interessanter kunnen zijn dan menigeen denkt. De verbluffend scherpe HD-beelden en de warme vertelstem van David Attenborough zorgen ervoor dat ‘Life Story’ zowel een intieme als meeslepende reis door het dierenrijk is geworden. Bovendien toont ‘Life Story’ ook dat het gat tussen mensen en andere dieren lang niet altijd zo groot is als we vaak denken. Dat blijkt niet alleen uit het gedrag van de nauw aan mensen verwante bonobo’s en chimpansees uit de serie, maar komt ook tot uiting in een even fraaie als ontroerende scène die ons de hereniging van een koppeltje galapagosalbatrossen (monogame vogels die paartjes voor het leven vormen) toont en een fragment waarin we zien hoe een groep olifanten zich ontfermt over de botten van een overleden soortgenoot.

‘Life Story’ is dankzij de combinatie van prachtige beelden en interessante verhaallijnen de kwaliteitsserie die je gezien het beschikbare budget en de reputatie van het label BBC Earth verwacht. Zonder meer een serie die thuishoort in de collectie van iedere kijker die de natuur een warm hart toedraagt.

Frank Heinen

‘Life Story’ verschijnt vrijdag 20 februari 2015 op DVD en blu-ray.