A Family-En familie (2010)

Regie: Pernille Fischer Christensen | 102 minuten | drama | Acteurs: Johan Philip Asbæk, Jesper Christensen, Lene Maria Christensen, Peter Christoffersen, Anne Louise Hassing, Coco Hjardemaal, Gustav Fischer Kjærulff, Line Kruse

De Rheinwalds vormen een hechte familie, zo een waar men elkaar ter begroeting op de mond zoent. Het leven in ‘A Family’ (in het Deens: ‘En Familie’) wordt begeleid door de geur van versgebakken brood: alles draait er om tarwe en rogge.  Onder begeleiding van pater familias Rikard zijn de Rheinwalds uitgegroeid tot een bescheiden bakkersdynastie – compleet met koninklijk predikaat. Er wordt dan ook niet gezamenlijk gedineerd, maar gezamenlijk geluncht. Is iemand ziek, dan is het regelen van taartjes een voorname taak. Vertelt dochter Ditte aan Rikard dat ze de kans heeft om in een galerie in New York te gaan werken, dan is zijn antwoord: “New York? Ik houd niet van bagels.”

Rikards dominante persoonlijkheid is in goede handen bij acteur Jesper Christensen – in 007-films ‘Casino Royale’ en ‘Quantum of Solace’ vertolkte hij het kwaadaardig meesterbrein. Zelfs nu hij een dagje ouder wordt, kan hij de broodfabriek niet loslaten. En zolang Rikard de scepter zwaait, mogen Ditte (Lene Maria Christensen) en haar vriend Peter (Pilou Asbaek) gerust dromen van een opwindend bestaan in The Big Apple. Die welwillendheid verandert abrupt als Rikard ongeneeslijk ziek wordt. Kanker. Tijdens het gevecht tussen hem en zijn onoverwinnelijke bierkaai ontpopt Rikards eigengereide koppigheid zich tot een dwingende, beklemmende kracht die een bakvis haar pubergedrag ontzegt, die van een zelfstandige vrouw eist dat ze een verantwoordelijkheid neemt die de hare niet is. Langzaam maar zeker brengt de kanker een hele familie tot stilstand. En hoewel de aandacht in het begin van ‘A Family’ vooral uitgaat naar Ditte, wordt de schaduw van Rikard steeds overheersender en worden diens innerlijke worsteling en verwarring interessanter.

‘A Family’ wordt deels verteld met handheld-cameravoering, schel daglicht en een kale soundtrack –  bekende stijlmiddelen in het Deense. Inhoudelijk gaat de film over de vraag hoeveel een mens, een ziek mens, van zijn omgeving mag eisen. Over hoeveel je moet en kan geven. Over de identiteit die een familie schenkt aan het individu, en wat daarvoor in ruil wordt gevraagd. ‘A Family’ is daarop een niet altijd even beklijvend antwoord. Het is met name Jesper Christensen die ‘A Family’ boven het maaiveld heft. Hij maakt Rikard tot een soms Shakespeariaanse koning-in-ruimvallende-onderbroek wiens geest zijn eindigende rol in dit universum maar niet kan verkroppen. Terwijl zijn lichaam de tent al aan het afbreken is.

Martijn Laman

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 4 augustus 2011
DVD-release: 5 januari 2012