A Fish Called Wanda (1988)

Regie: Charles Crichton | 103 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin, Maria Aitken, Tom Georgson, Patricia Hayes, Geoffrey Palmer, Cynthia Cleese, Mark Elwes, Neville Philips, Peter Jonfield, Ken Campbell, Al Ashton, Roger Hume    

Na vijf jaar schrijven is het John Cleese gelukt om met ‘A Fish Called Wanda’ een Britse komedie te maken, die zelfs in de Verenigde Staten succesvol is. De film ging op 15 juli 1988 in première en stond op 16 september 1988 op nummer één in de Amerikaanse box office. Het feit dat de cast uit zowel Britse als Amerikaanse acteurs bestaat zal ongetwijfeld hiertoe bijgedragen hebben.

John Cleese schittert als de stijve upperclass advocaat Archie Leach (de werkelijke naam van de beroemde acteur Cary Grant), die vastgeroest zit in zijn huwelijk en werk. Hij wil graag uit de ban springen en Wanda, gespeeld door Jamie Lee Curtis, geeft hem het spreekwoordelijke duwtje.

Jamie Lee Curtis grijpt met deze hoofdrol de kans die zij krijgt om haar acteercarrière meer glans te geven met beide handen aan. Haar karakter is het centrale personage van de film. Zij manipuleert alles en iedereen met haar verschijning. Niet alleen Archie Leach, maar ook Ken, Otto en George vallen voor de charmes van Wanda. Wanda valt alleen voor personen die Italiaans of Russisch spreken. Dit leidt tot hilarische momenten. Ken, op bijzonder komische wijze gespeeld door Michael Palin, is een dierenvriend en heeft zelfs een vis naar Wanda vernoemd. Hij stottert vreselijk, maar in haar aanwezigheid lijkt het allemaal best mee te vallen. Hij doet alles wat zij van hem vraagt. Zijn zachtaardige karakter verandert gedurende de film. Hij eindigt als een koelbloedige moordenaar. Deze ontwikkeling is fantastisch subtiel in beeld gebracht.

Otto is weer een geval apart. Kevin Kline heeft in 1989 met zijn optreden zelfs een Oscar voor ‘Beste Mannelijke Bijrol’ in de wacht gesleept. Zijn vertolking van een verwarde ‘intellectuele’ psychopaat, die aan alles en iedereen een hekel heeft, vooral als zij hem dom noemen, is erg grappig. Samen met Michael Palin is Kevin Kline het stel dat voor de meeste komische momenten zorgt. George Thomason, gespeeld door Tom Georgeson, heeft eigenlijk van de bijrolspelers de minste screentime. Zijn karakter van crimineel meesterbrein is eigenlijk het minst uitgewerkt.

Het verhaal van ‘A Fish Called Wanda’ is vrij simpel en niet origineel, maar wordt dusdanig goed uitgewerkt, dat het een breed publiek aanspreekt. De grappen zitten zowel in de dialogen, maar ook in de diverse sketches. Met het kijken naar deze film zul je zeker niet achter het net vissen.

Lodi Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 12 januari 1989