A Goofy Movie (1995)

Regie: Kevin Lima | 78 minuten | komedie, animatie, familie, romantiek, avontuur, musical | Acteurs: Bill Farmer, Jason Marsden, Jim Cummings, Kellie Martin, Rob Paulsen, Wallace Shawn, Jenna von Oÿ, Frank Welker, Kevin Lima, Florence Stanley, Jo Anne Worley, Brittany Alyse Smith, Robyn Richards, Julie Brown, Klee Bragger, Joseph Lawrence, Pat Buttram, Wayne Allwine, Herschel Sparber, Dante Basco, Sheryl Bernstein, Corey Burton, Pat Carroll, Elizabeth Daily, Carol Holliday, Steve Moore, Brian Pimental, Jason Willinger, Vittorio Amandola, Tony Anselmo, Tevin Campbell, Aaron Lohr, Pauly Shore

‘A Goofy Movie’ is van de hand van regisseur Kevin Lima, eerder was hij onder andere verantwoordelijk voor ‘Goof Troop’. Deze televisieserie, ook met Goofy in de hoofdrol, is één van Disney’s meest succesvolle animatieseries. Het menselijke, stuntelige karakter van het hoofdpersonage Goofy sleurt de hele familie mee in het verhaal. Wanneer Goofy ten tonele komt kun je gegarandeerd een lach en een traan in de verhaallijn verwachten.

Ook in ‘A Goofy Movie’ is dit het geval, hoewel er wel een groot verschil is met de televisieserie. De regisseur heeft in deze film namelijk veel meer tijd om Goofy en zijn verstandhouding tot andere personages uit te diepen. Dit komt de film zeker ten goede, ‘A Goofy Movie’ geeft de kijker namelijk meer inzicht in het karakter van de hond die wereldwijd geliefd is.

De film beschikt over een flinke dosis leuke humor, welke zelfs nog een beetje ouderwets aandoet. Ouderwets in die zin van dat je de grapjes bijvoorbeeld ook in de oude Mickey Mouse filmpjes terugvindt. Toch is ‘A Goofy Movie’ geen stoffige film, integendeel zelfs. Zoon Max zorgt voor de nodige oproering gedurende de achtenzeventig minuten en ook de thema’s die behandeld worden zijn nog altijd actueel. Het verhaal gaat voornamelijk over de vader-zoon relatie tussen Goofy en Max. Goofy wil namelijk een stoere opvoeder zijn, maar kan natuurlijk niet alles wat de kleine Max in zijn hoofd haalt toelaten. Menig vader en moeder zal zich kunnen inleven in het doen en laten van vader Goofy.

Beeldtechnisch ziet deze Disneyfilm, zoals we gewend zijn van de animatiegigant, er goed uit. Het frisse kleurgebruik zorgt hier mede voor. Muzikaal gezien is ‘A Goofy Movie’ top voor jonge kijkers, de muziek past goed bij het verhaal en swingt op sommige momenten de pan uit! Goofy’s debuut op het witte doek is zeker de moeite waard om te gaan bekijken. Niet alleen kinderen, maar ook volwassen, kunnen genieten bij deze mooie en uitbundige Disneyfilm.

Hermia Pullen

Waardering: 4

Bioscooprelease: 27 juni 1996