A Little Bit of Heaven (2011)

Regie: Nicole Kassell | 106 minuten | komedie, drama, fantasie, romantiek | Acteurs: Kate Hudson, Gael Garcia Bernal, Lucy Punch, Kathy Bates, Treat Williams, Romany Malco, Rosemarie DeWitt, Whoopi Goldberg

De levenslustige Marley (Kate Hudson) gaat fluitend door haar leven, ze heeft een leuke baan in de reclame waar ze goed in is en wordt omringd door een groep goede vrienden waar ze haar vrije tijd mee doorbrengt. Huisje, boompje, beestje is niet haar droom, zij vermaakt zich wel in haar eentje. Maar dan gaat ze zich fysiek iets minder voelen en na een paar bezoeken aan het ziekenhuis krijgt zij de diagnose die niemand wil horen: kanker. Deze ziekte dwingt haar om anders naar haar leven te gaan kijken. Lichtpuntje is dat ze de leuke dokter (Gael Garcia Bernal) Julian ontmoet, die ervoor zorgt dat er ook iets positiefs uit deze situatie voortkomt.

Kate Hudson brak in 2000 door met ‘Almost Famous’, waarvoor zij haar tot nu toe enige Oscarnominatie ontving. De reden dat zij hierna nooit meer genomineerd is, is dat zij sindsdien een beetje een one trick pony is geworden. Kate maakt vooral romcoms, waarin haar grootste taak is om het stralende middelpunt te zijn.  Ook ‘A Little Bit of Heaven’ is een romantische komedie, maar deze heeft wel een iets ander uitgangspunt.

Ondanks dat er echt wel iets mankeert aan ‘A Little Bit of Heaven’, is hij toch wel lekker weg te kijken. Ten eerste komt dit omdat er goede acteurs als Gael Garcia Bernal en Kathy Bates in zitten. Vooral de laatste is erg goed als overbezorgde moeder. Bernals taak in deze film is vooral ‘de ideale man zijn’, maar dat doet hij met verve. Daarbij heeft ‘A Little Bit of Heaven’ ondanks alles het hart op de goede plek en wordt er niet al te huilerig gedaan over kanker, wat ook wel eens verfrissend is in een Hollywoodfilm.

Negatief punt van ‘A Little Bit of Heaven’ is dat Hudson wel Hollywoodkanker krijgt, ze ondergaat chemo’s en wordt dood en doodziek, maar ze blijft er prachtig uit zien, alleen iets bleker. Sterker nog: een groot deel van de film lijkt ze fysiek weinig last te hebben van haar levensbedreigende ziekte, ze krijgt alleen last van een veel slechter humeur.

Maar als je als kijker niet te veel gehecht bent aan een realistisch verhaal – het is natuurlijk een romantische komedie dus zie het als een sprookje – is ‘A Little Bit of Heaven’ echt wel een aardige film, waarbij je vooral niet te veel moet nadenken.

Sylvia Bakker

‘A Little Bit of Heaven’ verschijnt donderdag 24 januari 2013 op DVD en is vanaf dinsdag 4 december 2012 te huur.