A Man Apart (2003)

Regie: F. Gary Gray | 110 minuten | actie, drama, thriller, misdaad | Acteurs: Alice Amter, Vin Diesel, Jim Boeke, Larenz Tate, Atiana Coons-Parker, Ken Davitian, Steve Eastin, Juan Fernández, Aleane Fitz-Carter, Robert Fraade, Zachary John Gonzales, Richard Gross, Richard Haje, Terry Hoyos, Jeff Kober, Thomas Kopache, Julia Lee, F. Valentino Morales, Mike Moroff, Jacqueline Obradors, Timothy Olyphant, Scott Reitz, Emilio Rivera, Joe Rodriguez, Marco Rodriguez, Mik Scriba, George Sharperson, Geno Silva, Karrine Steffans, Rachel Sterling,Malieek Straughter, Rubelio Bracamonte, Ben Bray, Toby Holguin, Norm Compton, Esteban Cueto, April Flowers, Paula Harrison, Lamont Tyler

Vin Diesel die in zijn eentje wraak wil nemen op een heel drugskartel… Dat klinkt als pretentieloze actie. En dat is het ook.

Vin speelt Sean Vetter, een keiharde narcotica-agent die met zijn team jacht maakt op een grote drugsbaron: Memo Lucero (Geno Silva). Deze niet al te frisse kerel verplaatst zich continu en is daardoor al jarenlang ongrijpbaar voor politie en justitie. Tot Sean en zijn team hun finest hour beleven en hem na een flinke schietpartij in de kraag vatten. Sean is er zelfs persoonlijk voor verantwoordelijk dat de grote baas niet weet te ontkomen. Deze meldt Sean bij zijn arrestatie nog wel even fijntjes dat “hij niet beseft wat hij zich op zijn hals haalt”…

Thuis wacht Seans grote liefde, Stacy (Jacqueline Obradors), op hem. Niet lang na de arrestatie van Lucero krijgen ze ‘s nachts ongewenst bezoek. Sean en Stacy worden allebei neergeschoten, maar alleen Sean overleeft de aanslag. Hij zint op wraak. Maar op wie? Via de onderste trede van de drugsketen en met informatie van Lucero zelf strijdt hij zich een weg naar boven. Op zoek naar de nieuwe drugsbaron die het oude netwerk aan het ‘verversen’ is en die hij verantwoordelijk houdt voor de moord op Stacy. Wat hij ontdekt had hij echter nooit kunnen vermoeden…

Vin Diesel is natuurlijk geen acteur om je vingers bij af te likken (of het moet in fysieke zin zijn voor wie er van houdt). Acteren is gewoon niet zijn sterkste punt en moet derhalve zoveel mogelijk vermeden worden. In ‘A Man Apart’ wordt echter ook nog van hem verwacht dat hij gevoelens toont – in dit geval voor zijn vrouw – en dat is duidelijk een brug te ver. Totaal ongeloofwaardig. Maar ook de rest van de cast blinkt niet uit in acteerprestaties, dus dat is dan nog een soort van geluk voor Vinnie.

Vrouw gaat dood, man zint op wraak; een bekend uitgangspunt voor actie. In ‘A Man Apart’ is het wraakmotief alleen nauwelijks merkbaar. Je krijgt eerder het idee dat Vin Diesel een excuus nodig heeft om er op los te slaan en schieten en zich daarna afvraagt; waarom was ik hier ook alweer mee bezig? De actie zelf is aardig, degelijk, maar nergens echt opwindend. Misschien mis je als kijker toch automatisch snelle auto’s en achtervolgingen als je Vin Diesels hoofd ziet?!

Het verhaal heeft zoals gezegd niet veel om het lijf, is vaak rommelig en zit vol met clichés, maar weet naar het einde toe wel erg te verrassen. Na die verrassing hadden de makers alleen beter aan de aftiteling kunnen beginnen. Het einde wat er nu aan is geplakt is tenenkrommend Hollywood-op-zijn-slechtst.

Op meerdere punten kan in deze film een vergelijking worden getrokken met ‘Bad Boys II’ (2003). Maar waar laatstgenoemde werd gered door de humor moet ‘A Man Apart’ het hebben van het inlevingsvermogen van de kijker in het verdriet van de hoofdrolspeler. En dat wordt zoals gezegd niet bereikt, waardoor ‘A Man Apart’ niets meer is dan een standaard actiefilmpje waarbij je niet teveel hoeft na te denken.

Brian Ligtvoet

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 28 augustus 2003