A Perfect World (1993)

Regie: Clint Eastwood | 138 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Kevin Costner, Clint Eastwood, Laura Dern, T.J. Lowther, Keith Szarabajka, Leo Burmester, Paul Hewitt, Bradley Whitford, Ray McKinnon, Jennifer Griffin, Leslie Flowers, Belinda Flowers, Darryl Cox, Jay Whiteaker, Taylor Suzanna McBride, Christopher Reagan Ammons, Mark Voges, Vernon Grote, James Jeter, Ed Geldart, Bruce McGill, Nik Hagler, Gary Moody, George Haynes, Marietta Marich, Rodger Boyce, Lucy Lee Flippin, Elizabeth Ruscio

Kevin Costner is een acteur waar menigeen die beweert verstand te hebben van films van zegt dat hij niet kan acteren. Hij brak ooit echt door met het indianenepos ‘Dances with Wolves’ en kreeg het daarna een beetje hoog in de bol getuige flops als ‘Waterworld’ en ‘The Postman’. Wellicht komt hij toch het beste tot zijn recht in luchtige sportkomedies als ‘Tin Cup’ en ‘Bill Durham’. Toch is iedereen het er over eens dat hij wel degelijk een aantal goede rollen op zijn naam heeft staan waaronder die van opgejaagde marineofficier in het spannende ‘No Way Out’ en in dit door Clint Eastwood geregisseerde misdaaddrama waarin Costner een ontsnapte gevangene is die vriendschap sluit met een achtjarig jongetje.

Texas, begin jaren 60. Kevin Costner is Butch Haynes die samen met zijn celmaat Terry ontsnapt uit de lokale gevangenis. Ze hebben een vluchtauto nodig en dringen een huis binnen waar Terry probeert de vrouw des huizes aan te randen. Butch houdt hem tegen en in de consternatie die ontstaat besluiten ze te vluchten en nemen als gijzelaar zoontje Phillip mee. Gedrieën slaan ze op de vlucht, maar al snel gaat het fout doordat Terry zijn handen niet weet thuis te houden en Butch hem vermoordt waardoor hij nu samen met Phillip verder gaat. Ze worden achtervolgd door de Texas Rangers, onder aanvoering van Chief Red Garnett (Clint Eastwood). Deze heeft een hypermoderne caravan tot zijn beschikking voorzien van de laatste technologische snufjes zoals een intercom en een zendinstallatie.

De film bestrijkt vervolgens de twee dagen die de jacht duurt en in die twee dagen ontstaat er een warme band tussen Phillip en Butch. Phillip is opgegroeid zonder vader en in ziet in Butch een vaderfiguur. Butch is ook opgegroeid zonder vader en weet hoeveel pijn het kan doen om alleen op te groeien en heeft daardoor een sterk verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van Phillip. Raar natuurlijk, want Phillip is nog steeds een gegijzelde, hoewel dat snel verandert, als Phillip de kans krijgt om te ontsnappen doet hij het niet, hij vindt Butch erg aardig en geniet eigenlijk ook wel van dit spannende avontuur. Phillip komt uit een streng gezin van Jehova’s getuigen waar hij niets mag en Butch laat hem zien dat je moet genieten van het leven. Butch is een innemende sympathieke vent en Kevin Costner zet hem met veel overtuiging neer. Ondanks dat hij een veroordeelde crimineel is, is het niet moeilijk genegenheid voor hem op te brengen. Hij straalt een bepaalde warmte en rust uit waardoor het goed te begrijpen is dat Phillip hem ziet als een vaderfiguur. De enige momenten waarop Butch zijn duistere kant laat zien is wanneer Phillip of een ander kind iets aangedaan wordt.

Eastwood regisseert zoals altijd erg goed. ‘A Perfect World’ is warme, mooie film die rustig voortkabbelt. De hele film speelt zich af in Texas en het prachtige, uitgestrekte groene landschap is de perfecte achtergrond voor dit verhaal. Dat de film zich in de jaren 60 afspeelt is ook een goede keuze geweest. Zonder alle moderne technische snufjes kan veel meer de nadruk gelegd worden op de onderlinge menselijke verhoudingen hetgeen bijdraagt aan het ingetogen, ietwat lome karakter van de film. ‘A Perfect World’ is een idealistische, puristische film die dankzij de tijdsgeest, de locaties, het regiewerk van Eastwood en een prachtige acteerprestatie van Kevin Costner gezien kan worden als bijna een perfecte film die je écht raakt.

Hendrik Dijkhuis

Waardering: 4

Bioscooprelease: 16 december 1993