A Strange Love Affair with Ego (2015)

Regie: Ester Gould | 93 minuten | documentaire

Hoogmoed komt niet zelden voor de val. In de documentaire ‘A Strange Love Affair with Ego’ (2015) blijkt dat je dat gezegde vaak heel letterlijk kunt nemen. De Nederlands/Schotse filmmaakster Ester Gould onderzoekt een van de grote problemen van deze tijd: onze toenemende mate van obsessie met onszelf. Hoe profileren we onszelf? Kun je ook te veel met jezelf bezig zijn? En waar ligt de grens tussen gezond zelfvertrouwen en ongezond narcisme? Ze liet zich voor haar film inspireren door haar oudere zus Rowan, tegen wie ze al haar hele leven heeft opgekeken. In tegenstelling tot zijzelf barstte Rowan van het zelfvertrouwen. Een natuurlijke schoonheid die de wereld aan haar voeten had liggen, maar bij wie het tomeloze vertrouwen in zichzelf uiteindelijk plaatsmaakte voor ziekelijke zelfoverschatting. Rowan legde zichzelf een druk op die onmenselijk en onhoudbaar was. Haar zelfvertrouwen bleek een masker waarmee ze haar onzekerheid en drang naar erkenning probeerde te verbergen.

‘A Strange Love Affair with Ego’ is een zeer persoonlijk document. Aan de hand van fragmenten uit een briefwisseling tussen Ester Gould en haar zus trekt de filmmaakster ons mee in hun verleden. De tekstfragmenten worden ondersteund door dromerige beelden van de Schotse landschappen uit hun jeugd, die de relatie tussen Ester en Rowan verbeelden. Terwijl Rowan schrijft over haar succesvolle leven vol kansen en mogelijkheden, begint het bij Ester te dagen dat haar zus wellicht helemaal niet zo gelukkig is als haar interessante verhalen doen vermoeden. Tussen deze persoonlijke ontwikkelingen door volgt de regisseur vier vrouwen die elk een fase in Rowans leven symboliseren – op de verschillende plekken waar ze leefde (Schotland, Londen, Los Angeles en Arnhem) – en op het oog vol zelfvertrouwen zijn. Gould laat ze echter ook vertellen wie er achter die façade van successen en zelfliefde zit, want ze is van mening dat we allemaal onze kwetsbaarheid mogen laten zien. Juist ook die mensen die dat liever voor de buitenwereld verborgen willen houden.

Ester Gould legt met haar documentaire ‘A Strange Love Affair with Ego’ uit hoe het menselijk ego in elkaar steekt en wat gevaren zijn van een narcistische persoonlijkheid. Dat doet ze echter wel met veel liefde, want, zo zegt ze zelf: “Ik heb een soft spot voor mensen met een groot ego, en ik zie ook hun kwetsbaarheid. Ik vind narcistische mensen leuk.” Het is verhelderend om te ontdekken dat een opgeblazen ego in feite een manier is om een slecht zelfbeeld en onzekerheden te verhullen. Het verhaal is enerzijds bijzonder persoonlijk, maar anderzijds ook heel universeel en het is knap van Ester Gould dat zij daar een balans in heeft weten te vinden. Je gaat er bovendien over nadenken: hoe kan een obsessieve liefde voor jezelf ooit beantwoord worden? Juist in deze tijd, waarin in zelfontplooiing en –obsessie het hoogte goed lijkt te zijn en iedereen zichzelf zo voordelig mogelijk probeert te profileren op allerhande sociale media, biedt ‘A Strange Love Affair with Ego’ een inzichtelijke en relativerende kijk op de valkuilen en uitdagingen van het ego.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 31 december 2015
DVD-release: 15 juli 2016