Africa United (2010)

Regie: Debs Gardner-Paterson | 88 minuten | drama, komedie, avontuur | Acteurs: Eriya Ndayambaje, Roger Nsengiyumva, Sanyu Joanita Kintu, Yves Dusenge, Sherrie Silver, Emmanuel Jal, Presley Chweneyagae, Rapulana Seiphemo, Patrick Mofokeng, Richard Lukunku, Moky Mukura, Leleti Khumalo, Tony Caprari, Keketso Semoko, Ayuub Kasasa Mago, Kennedy Jones Mazimpaka, Chan Marti, Lehlohonolo Makoko, Sam Kyagambidwa, Elizabeth Serunye, Francise Motsepe, Treasure Bulose

Afrika is al voor vele filmmakers een inspiratiebron geweest. Er is dan ook genoeg te vertellen over de schoonheid, maar ook de problemen van het continent. In 2010 vond het wereldkampioenschap voetbal plaats in Zuid-Afrika. Wij Nederlanders hebben na de finale het hele WK collectief proberen te vergeten, maar ‘Africa United’ is een goede aanleiding om opnieuw te genieten van Afrika’s liefde voor voetbal.

In een klein dorpje in Rwanda wonen twee vrienden: Dudu en Fabrice. Dudu is wees en woont samen met zijn zusje Beatrice, Fabrice is van betere afkomst. Wat de twee jongens bindt is voetbal. Fabrice heeft talent en Dudu heeft zichzelf als zijn manager aangewezen. Het talent van Fabrice wordt gespot door een scout van het ‘Dreamteam: Africa United’, een team van jonge spelers uit heel Afrika die mogen spelen tijdens de opening van het kampioenschap. Hij geeft de twee vrienden geld om met de bus naar de hoofdstad te gaan, waar Fabrice een oefenwedstrijd mag spelen. De volgende ochtend vertrekken ze samen met het kleine zusje van Dudu. Per ongeluk stappen ze in de verkeerde bus en komen terecht in Congo. Ze besluiten de rest van de reis op eigen houtje af te leggen.

Onderweg komen ze nog twee kinderen tegen die zich bij hen aansluiten. Elk kind heeft zijn of haar eigen dromen maar samen hebben ze één doel: naar Zuid-Afrika! Onderweg vertelt de kleine Dudu verhalen aan zijn vrienden. Zodra hij begint te vertellen, verandert de film in een animatie. In zijn verhalen spelen zijn vrienden en hijzelf de hoofdrol. De animaties zijn leuk gedaan en geven de film hier en daar een beetje lucht.

Alle kinderen hebben elk hun eigen verleden waar we iets over leren, vooral de fantasie waarmee ze het leven tegemoet treden. De problematiek van Afrika, van kindsoldaten, HIV en burgeroorlog worden op een zeer indrukwekkende wijze in het plot verwerkt, zonder het te verzwaren. ‘Africa United’ is een vermaak om te zien, ontroerend en oprecht komisch. De jonge kinderen zijn zeer overtuigend en sympathiek. Het is een familiefilm, maar neemt zijn kijkers wel serieus. Op een lichte en komische wijze worden serieuze thema’s aan de kaak gesteld. Zeker voor de jonge kijker is dit een film waar vooral van te leren valt, met een lach en een traan. Waar voetbal al niet goed voor kan zijn!

Grietje de Heer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 31 maart 2011