Antebellum (2020)

Recensie Antebellum CinemagazineRegie: Gerard Bush, Christopher Renz | 106 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Arabella Landrum, Jena Malone, Eric Lange, Janelle Monáe, Tongayi Chirisa, Achok Majak, Jack Huston, Kiersey Clemons, T.C. Matherne, Robert Aramayo, Marque Richardson, London Boyce, Gabourey Sidibe, Lily Cowles, Grace Junot

Films zijn producten van hun tijd. In de jaren 70 van de vorige eeuw waren Vietnam-films en politieke thrillers erg populair. Denk dan aan ‘Apocalypse Now’ en ‘All The President’s Men’. In de jaren 80 waren films over kapitalisme en de Koude Oorlog weer blockbusters, dankzij producties als ‘Wall Street’ en ‘Red Dawn’. In de eenentwintigste eeuw winnen films over de Afro-Amerikaanse gemeenschap aan populariteit. Zo gooide ‘Get Out’ hoge ogen – bijzonder aangezien het om een horrorfilm gaat en dat is een genre dat het doorgaans niet erg goed doet bij filmcritici. Later volgden het goed ontvangen ‘Us’ en de rampzalig slechte remake van ‘Black Christmas’ waarin naast de Black Lives Matter beweging ook werd ingezoomd op feminisme en de cancel culture. ‘Antebellum’ wordt ook als horrorfilm op de markt gebracht waarin de positie van de zwarte gemeenschap (in Amerika) wordt belicht. De slavernij komt onder meer aan bod.

‘Antebellum’ draait om auteur Veronica Henley (vertolkt door zangeres Janelle Monáe). Deze schrijfster belandt in een op zijn zachtst gezegd ‘vreemde’ situatie waar haar leven op het spel komt te staan. Ze moet actie ondernemen als ze wil overleven.

Regisseursduo Gerard Bush en Christopher Renz heeft een film ingeblikt die je met zo min mogelijk voorkennis moet gaan zien. De plot is de grootste troef van deze film die je op het verkeerde been zet en overduidelijk een grote mindfuck is. Het is allemaal wat vergezocht, maar als je je openstelt voor een film die het je niet te gemakkelijk wil maken en je aan het denken wil zetten over onder meer het slavernijverleden (van Amerika) en onderdrukking van minderheden, dan is dit een aanrader. Een volbloed griezelfilm is ‘Antebellum’ niet, eerder een thriller.

Monáe bewijst naast een sterk zangeres ook een degelijke actrice te zijn. Ze weet van haar personage een interessant mens te maken en slaagt erin om het publiek met Veronica te laten meeleven. ‘Antebellum’ is een gedurfde film die weliswaar niet het hoge niveau van ‘Us’ haalt, maar wel op eigen benen mag staan en zomaar een culthit kan worden.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 10 september 2020
DVD- en blu-ray-release: 27 januari 2021