Appropriate Behavior (2014)

Regie: Desiree Akhavan | 83 minuten | komedie, drama, romantiek | Acteurs: Desiree Akhavan, Rebecca Henderson, Halley Feiffer, Ryan Fitzsimmons, Anh Duong, Hooman Majd, Arian Moayed, Justine Costonas, Scott Adsit, Maryann Urbano, Michael Lonergan, Annalisa Graziano, D’Monaye D’Jara Careathers, Jake Katzman, Kyle Ty Lewis, Renzo Masuko, Declan Broggy

Appropriate Behavior ofwel voorbeeldig gedrag, dat is niet iets waar hoofdrolspeelster Shirin (gespeeld door regisseuse Desiree Akhavan) in uitblinkt. In één van de eerste scènes van de gelijknamige film, net nadat ze door haar vriendin Maxine (Rebecca Henderson) buiten gezet is, loopt ze open en bloot met een voorbinddildo in haar hand door de straten van Brooklyn, New York.

Shirin, qua uiterlijk een kruising tussen Hilary Swank en Amy Winehouse, doet haar uiterste best om zowel een ideale Perzische dochter als een hippe, jonge politiek correcte biseksuele Brooklyner te zijn. Als haar hart wordt gebroken door Maxine en als ze daarenboven ook nog eens verneemt dat haar succesvolle broer op het punt staat om te trouwen, stort ze zich in diverse seksuele uitspattingen. Hiermee probeert ze geforceerd haar gebroken hart te repareren. En oh ja, ooit vertelt ze haar ouders wel haar vreemde seksuele voorkeur. Not done natuurlijk in de Iraanse cultuur. Al kan haar broer er niet mee zitten, als Shirin hem haar geheim toevertrouwd: “Lekker belangrijk. Als je het pa en ma maar ná de bruiloft verteld.”

De seksuele escapades variëren van hilarisch tot pijnlijk. Het is volkomen duidelijk dat Shirin hevig worstelt met de break-up en met de coming-out naar haar ouders toe. ‘Appropriate Behavior’ doet in veel opzichten denken aan “Girls” van Lena Dunham. Het verschil met de evenzo egoïstische, botte en impulsieve Hannah Horvath? Shirin is minder volwassen alsmede minder ambitieus. Ze geeft filmles aan kleuters en deze kleintjes lopen tijdens de lessen gewoon over haar heen.

In terugblikken zien we haar en Maxine: hun eerste ontmoeting, diverse feestjes et cetera.  Ook al date Shirin daarna ook geregeld met een man en heeft ze zelfs een ‘threesome’, uit alles blijkt dat ze nog steeds het liefst met Maxine wil zijn. Het script is origineel en kent een paar leuke vondsten. Zo doet een jongen die ze voor een one-night stand misbruikt aan ‘stand-up folk/music’. Ook Ken, die haar het onbenullige baantje cadeau doet, duikt af en toe op met komische terzijdes net als haar ‘straight’ vriendin Crystal.

‘Appropriate Behavior’ werd door The Guardian bestempeld als ‘a razor sharp bisexual rom-com’. Nou, zo scherp is het allemaal net niet , maar dit Indie-debuut van Shakhavan smaakt zeker naar meer. Met een beetje geluk hebben we hier te maken met een zeer getalenteerde Perzische die in staat is om Woody Allen op te volgen…

Ruud Stift

Waardering: 3

DVD-release: 11 juni 2015