Après vous (2003)

Regie: Pierre Salvadori | 110 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Daniel Auteuil, José Garcia, Sandrine Kiberlain, Marilyne Canto, Michèle Moretti, Garance Clavel, Fabio Zenoni, Ange Ruzé, Andrée Tainsy, Jean-Luc Abel, Caroline Brunner, Jocelyne Desverchère, Didier Menin, Jean-Charles Dumay, Jean-Claude Lecas

Deze Franse komedie is geen moment origineel, maar dat maakt de film niet minder leuk. Het verhaal van de twee mannen die allebei gek zijn op dezelfde vrouw is dan ook universeel. Net als vele voorgangers speelt deze film zich af in Parijs. Blijkbaar blijft Parijs ook in de 21e eeuw de stad van de liefde.

Als Antoine (Daniel Auteuil) Louis (José Garcia) weet te redden van zijn zelfmoordpoging wil hij er voor zorgen, dat de man zijn leven weer op de rails krijgt. Hier heeft Antoine veel voor over. Zo blijkt wanneer hij zelfs de ziekenhuisrekening van Louis betaald, die ongeveer € 4.000,- is. Het is jammer dat deze vrijgevigheid nogal ongeloofwaardig overkomt, net als de manier waarop Louis zich de eerste helft van de film gedraagt. Gelukkig stopt Louis met zijn bizarre gedrag op het moment dat het echt begint te irriteren en zijn er genoeg scènes in de film die dit gedrag compenseren. Zo is het hilarisch om te zien hoe Antoine de afscheidsbrief van Louis voorleest aan Louis’ oma. En op een gegeven moment koopt Antoine voor € 600,- aan bloemen bij Blache (Sandrine Kiberlain) om haar uit de brand te helpen. Vervolgens doet hij ze (onbedoeld) cadeau aan zijn vriendin, als blijkt dat hij de dag waarop ze drie jaar bij elkaar zijn, is vergeten.

Daniel Auteuil is duidelijk de sterkste acteur van de film. De manier waarop hij de goedzak Antoine neerzet is super. Helaas kan dit niet gezegd worden van José Garcia, die van Louis een misbaksel maakt. Misschien was dit wel de bedoeling van de regisseur en dan is hij in zijn opzet geslaagd. Maar het ongenuanceerde karakter van Louis maakt de film er niet beter op. Gelukkig is Sandrine Kiberlain goed op haar plek in de bloemenwinkel als de jonge vrouw op zoek naar de ware liefde. Auteuil en Kiberlain vormen dan ook het echte koppel in de film.

De film duurt voor zijn soort helaas te lang. Als kijker weet je al lang hoe de film gaat aflopen en zit je alleen nog maar af te wachten totdat de personages dat ook eindelijk door hebben. Deze draaien vervolgens nog een kwartier om elkaar heen, terwijl dat nergens voor nodig lijkt te zijn.

Ondanks een aantal minpuntjes zoals het overdreven gedrag van Louis en de lengte van de film is ‘Après Vous’ zeker de moeite waard. Een heerlijke film om weg te dromen bij de naïeve liefde, zoals die alleen in Parijs kan zijn.

Wietske Uneken