Arabian Nights Volume 3: The Enchanted One – As Mil e Uma Noites: Volume 3, O Encantado (2015)

Regie: Miguel Gomes | 125 minuten | drama | Acteurs: Crista Alfaiate, Américo Silva, Amar Bounachada, Lionel Franc, Carloto Cotta, Elvis Barrientos, Hervés Diasnas, Chico Chapas, Gonçalo Waddington, Quitério, Jing Jing Guo, Bernardo Alves, Louison Tresallet

Het derde en laatste deel van filmtrilogie ‘Arabian Nights’ heeft de ondertitel The Enchanted One meegekregen. Daarmee wordt afstand genomen van de meer depressieve voorgaande delen. In de plaats komen poëzie, schoonheid en liefde. Gloort er dan toch hoop onder de Portugese zon?

De film is wederom opgedeeld in verschillende hoofdstukken, die allen hun oorsprong hebben in de verhalen van Duizend-en-een-nacht.  Die verhalen, tot een geheel gesmeed door vertelster Scheherazade, zijn overgebracht naar het Portugal van de recente crisisjaren.

Volume drie vangt aan op het dieptepunt. De economische crisis is op zijn ergst. Scheherazade staat op het punt onthoofd te worden. De verhalen die ze vertelt, hebben de fictieve koning (lees: de toeschouwer) niet kunnen opvrolijken. Ze trekt er een laatste keer op uit om de mensen met eigen ogen te zien. En voor een laatste keer hun verhalen aan te horen, in de hoop dat er iets waardevols tussenzit dat haar leven kan sparen. Ze wordt aangenaam verrast. De crisis, het leven, heeft zijn sporen nagelaten. Maar het optimisme is nog niet met het getij weggespoeld.

Het begin van ‘Arabian Nights Volume 3’ speelt zich letterlijk af in een magische oudheid. Portugal lijkt ver weg, maar de verhalen zijn onverminderd terug te voeren naar het heden. De grens tussen verleden en heden komt steeds meer te vervagen. Net op tijd vindt Scheherazade de inspiratie voor nieuwe verhalen. Er is weer een toekomst. Zoals het verleden keer op keer heeft bewezen, is er altijd hoop en geluk. Het zit in een klein hoekje, maar het is onmiskenbaar aanwezig. Ondanks alle tegenslagen, blijft het Portugese volk volharden.

Dat blijkt ook uit de verhalen die volgen. Over de broederlijke zangvogelshouders, die tot in den eeuwigheid zorg blijven dragen voor hun geliefde beestjes. Over het Aziatische meisje dat een bestaan in het voor haar wereldvreemde Portugal probeert op te bouwen, en uiteindelijk als een moderne Assepoester in haar missie slaagt. Over het gehele volk, dat eensgezind de neuzen dezelfde kant op krijgt. Soms zit het leven mee, soms zit het tegen. Maar het gaat uiteindelijk altijd door. De mens is daarin bezig aan een oneindige zoektocht naar vrijheid. Door mensen te ontmoeten. Door muren te doorbreken. En open te staan voor andere culturen, identiteiten en meningen. Door te leren uit het verleden en klaar te zijn voor de toekomst.

Wouter Los

Waardering: 4

Bioscooprelease: 17 maart 2016
DVD-release: 19 mei 2016