Are You There God? It’s Me, Margaret. (2023)

Regie: Kelly Fremon Craig | 106 minuten | komedie, drama | Acteurs: Abby Ryder Fortson, Rachel McAdams, Kathy Bates, Benny Safdie, Elle Graham, Amari Alexis Price, Katherine Mallen Kupferer, Kate MacCluggage, Aidan Wojtak-Hissong, Landon S. Baxter, Mackenzie Joy Potter, Olivia Williams, Mike Platarote Jr., Echo Kellum, Simms May, Zack Brooks

Het maken van een coming-of-age film kun je wel overlaten aan regisseur Kelly Fremon Craig. Na eerder het fenomenale ‘The Edge of Seventeen’ geschreven en geregisseerd te hebben, heeft ze nu het boek “Are You There God? It’s Me, Margaret” van Judy Blume bewerkt tot een filmscript. En dit blijkt wederom een schot in de roos.

‘Are You There God? It’s Me, Margaret.’ gaat over de elfjarige Margaret. Samen met haar ouders verhuist ze van het drukke New York naar een buitenwijk in het wat rustigere New Jersey. Al snel raakt ze bevriend met wat meiden uit haar klas. Van haar docent heeft ze de opdracht gekregen onderzoek te doen naar een bepaald onderwerp. Margaret kiest ervoor onderzoek te doen naar welke religie bij haar past: het jodendom waar haar vader bij hoort, of het christendom waar haar moeder aanhanger van is. Maar dat blijkt lastiger dan gedacht.

Craig weet met ‘Are You There God? It’s Me, Margaret.’ wederom een uiterst genuanceerde coming-of-age film neer te zetten. Waar ze eerder thema’s als mentale gezondheid bespreekt in haar debuutfilm ‘The Edge of Seventeen’, behandelt ze nu thema’s als opgroeien, puberteit, geloof en hoe het is om een vrouw te zijn. En dit doet ze met verve. Waar andere films over het geloof vaak hun hand overspelen en een duidelijke voorkeur laten zien doet ‘Are You There God? It’s Me, Margaret.’ dit niet. Ze belicht beide religies en laat de film Margaret zelf een keuze maken.

Ook beschikt Craig over een ijzersterke cast. Zo geeft Rachel McAdams haar beste prestatie tot nu toe als moeder van Margaret. Ze is grappig en vrolijk, maar net als Margaret ook zoekende. Margarets vader wordt gespeeld door Benny Safdie. Hij heeft een iets kleinere rol maar weet die toch met veel gevoel en empathie te brengen. Een ander hoogtepunt van de film is Kathy Bates, die de oma van Margaret speelt. Ze is fantastisch in de rol van een oma die haar kleindochter graag tot het Jodendom wil bekeren. Maar het absolute hart van de film Abby Ryder Forston in de rol van Margaret. Ondanks haar jonge leeftijd weet ze ontzettend veel gevoel te leggen in haar rol, iets wat erg bewonderenswaardig is.

Kortom, Craig weet met ‘Are You There God? It’s Me, Margaret.’ een van de beste films van het jaar af te leveren. Met een goed script, sterke regie en een uitmuntende cast weet ze het overvolle coming-of-age genre toch nog aan te vullen met een absolute topper.

Tom Holtackers

Waardering: 4.5