Ask Dr. Ruth (2019)

Recensie Ask Dr. Ruth CinemagazineRegie: Ryan White | 100 minuten | biografie, documentaire

Dat een vrouw van Joodse afkomst, wier ouders in de Holocaust ten onder gingen, anno nu nog in staat is haar verhaal te vertellen is een groot geschenk. Er zijn meerdere van zulke verhalen, en vele overlevers hadden een fantastische levensloop. Zoals Dr. Ruth Westheimer, geboren in Duitsland als Karola Ruth Siegel in 1928. Nadat haar vader was gearresteerd in de Kristallnacht belandde ze in een Joods kindertehuis in Zwitserland, en pas na de oorlog hoorde zij dat beide ouders het Naziregime niet hadden overleefd.

Met een lichte toon en indrukwekkende oneliners (‘Duitse Joden huilen niet in het openbaar’) is de treurige geschiedenis nauwelijks overheersend in ‘Ask Dr. Ruth’, een documentaire vernoemd naar een personage in een Amerikaanse radioshow (‘Sexually Speaking’) waarmee deze Annie M.G. Schmidt van de USA furore maakte. Dr. Ruth is naar eigen zeggen een conservatieve dame en zeker geen feministe, ondanks een sterke voorkeur voor het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen in het kader van zwangerschap en geaardheid.

Net als onze Annie legt ze een sterke voorkeur aan de dag voor vrijzinnigheid, terwijl haar persoonlijke leven een meer conventioneel karakter heeft. In de eerste helft van ‘Ask Dr. Ruth’ werkt dat zeer goed. Een vrouw met een zwaar verleden toont een optimistische houding ten opzichte van anderen en de toekomst, en grimmigheid lijkt ver. Deze wervelwind, die behalve aan Schmidt ook aan de oma’s van ‘Golden Girls’ doet denken, is niet te breken, al wordt ze in de film meer met het verleden geconfronteerd dan haar lief is.

Ruth vindt het dan weer niet erg een jeugdliefde te ontmoeten die haar heeft bedrogen. In het licht van wat haar als kind is overkomen, is een dergelijke gebeurtenis een anekdote waarover met de persoon in kwestie ruimhartig gegrinnikt kan worden. Ruth geeft je geen kans te huilen, daarvoor gaat zij te snel. Dat deze docu qua stijl en opbouw een triomfantelijk National Geographic-niveau heeft, nemen wij graag voor lief. Dat deze dame in staat werd gesteld over seks te praten zoals niemand dat ooit gedaan had in Amerika, is immers een sierlijke speling van het lot.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 15 augustus 2019
DVD-release: 17 december 2019