Austin Powers in Goldmember (2002)

Regie: Jay Roach | 94 minuten | actie, komedie, avontuur, muziek | Acteurs: Mike Myers, Seth Green, Robert Wagner, Michael Caine, Beyoncé Knowles, Michael York, Mindy Sterling, Verne Troyer, Fred Savage

Na ‘Austin Powers: International of Man of Mystery’ en ‘Austin Powers: The Spy Who Shagged Me’ volgt het derde deel ‘Austin Powers in Goldmember’. Daar waar het eerste deel nog origineel was, was het tweede deel meer een herhaling van zetten. Waarschijnlijk heeft een combinatie van een hoge eigen dunk (van Mike Myers) en het feit dat de eerste twee delen financieel succesvol waren ertoe bijgedragen dat dit heeft kunnen gebeuren. Is de film dan werkelijk erg slecht? Dit hangt eigenlijk alleen maar af van het verwachtingspatroon van de kijker. Indien de eerdere films in de smaak zijn gevallen, dan zal deze film dat ook wel doen.

Zoals bij de eerdere films is het plot flinterdun, vergezocht en van ondergeschikt belang. De grappen, persiflages en karikaturen maken de film nog interessant. De maker van zo’n film loopt het risico dat het concept te snel is uitgemolken en dat bij de sequel(s) de grappen, persiflages en karikaturen van een middelmatig niveau worden. Zo ook bij deze film. In feite voegt de film niets toe aan zijn voorgangers. En dat is jammer.

Eigenlijk zou Mike Myers beter moeten weten en van zijn ervaringen met ‘Wayne’s World’ en ‘Wayne’s World 2’ geleerd moeten hebben. Ook hiermee is hij in dezelfde valkuil gelopen.

In deze film zijn Dr. Evil en Mini-Me samen met Goldmember, hij bestaat volledig uit goud, bezig om een plan te smeden om te kunnen heersen over de wereld. Om één en ander te realiseren moeten zij vaak door de tijd reizen en ontvoeren zij de vader van Austin, Nigel Powers. Austin krijgt de opdracht om zowel Dr. Evil en Mini-Me als Goldmember te vangen en de wereld te redden. Het spreekt voor zich dat hij ook zijn vader wil bevrijden. Hij roept hierbij de hulp in van een vriendin en detective Foxxy Cleopatra.

Haar rol wordt gespeeld door Beyoncé Knowles, die bekend werd als één van de zangeressen van de groep Destiny’s Child. Mike Myers neemt natuurlijk meerdere rollen voor zijn rekening, waarvan Goldmember zijn laatste creatie is.

In de film zitten een groot aantal cameo’s van bekende artiesten en filmsterren. Zo zien we Britney Spears, Gwyneth Paltrow, John Travolta, Kevin Spacey, Danny De Vito, The Osbournes, Tom Cruise en Steven Spielberg, die een pet draagt met het “Precrime”-logo uit zijn film ‘Minority Report’.

Aan de ene kant is het aan te raden om vooraf eerste de andere Austin Powers-films te kijken omdat het verhaal en de grappen dan leuker zullen zijn. Aan de andere kant is het de vraag of je na het zien van eerste twee films nog een derde deel wil zien. Mocht dit zo zijn dan zal deze film zeker geen miskleun zijn.

Lodi Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 29 augustus 2002