Big Game (2014)

Regie: Jalmari Helander | 110 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Samuel L. Jackson, Onni Tommila, Ray Stevenson, Victor Garber, Mehmet Kurtulus, Jorma Tommila, Risto Salmi, Felicity Huffman, Jim Broadbent, Rauno Juvonen, Jaymes Butler, Jason Steffan, Jean-Luc Julien, Erik Markus Schuetz, Moe Abbas, Adrian Can

Samuel L. Jackson is een bijzonder acteur. Hij is ontzettend onvoorspelbaar. Net als je ‘m afgeschreven hebt omdat hij opnieuw in een zwaar belabberde, inspiratieloze Hollywood-thriller opduikt doet hij iets dat je niet van hem zou verwachten. Opduiken in een charmante Finse actiefilm bijvoorbeeld. Het wordt nog leuker als je vervolgens ontdekt dat hij dan ook nog eens een voor hem atypische rol speelt. Jackson is dan ineens weer interessant geworden. Knap!

In ‘Big Game’ vertolkt Jackson de president van de Verenigde Staten. Het volk is hem langzaamaan zat aan het worden vanwege zijn besluiteloosheid. Terwijl de machtigste man op aarde in Air Force One mijmert over zijn toekomst, wordt zijn toestel neergeschoten door een terrorist. Het vliegtuig crasht in een onherbergzaam Fins bos. De president is veilig geland dankzij een vluchtcapsule. Terwijl de terroristen op hem jagen, krijgt de president (‘noem me Bill’) hulp van een Fins jochie. Deze Oskari (Onni Tommila) is in zijn uppie met een pijl en boog op pad gestuurd om zijn mannelijkheid te bewijzen. Hij besluit om de president te beschermen. Helaas is hij een beetje onhandig.

Dat ‘Big Game’ een pulpfilm is, kun je al aan de poster zien. Ook is regelmatig te zien dat er met computertrucages is gewerkt. Verwacht geen karakteruitdieping, onverwachte plotwendingen en ijzingwekkende stunts. Deze film moet het van de luchtige sfeer en de droge grapjes hebben. Is dat erg? Welnee! Deze film scoort punten op het vlak van acteerwerk. Jackson en Tommila zijn erg aandoenlijk, omdat hun vriendschap zo hartverwarmend en puur wordt uitgewerkt. Bill verandert van een laffe, bange wezel in een standvastige president en Oskari leert dat doorzettingsvermogen en wilskracht veel mooiere eigenschappen dan brute kracht en koppigheid zijn. Er wordt geen enkel cliché geschuwd, maar de weergave van deze bijzondere vriendschap is erg ontroerend gebracht. Je hoopt gewoon dat het goed komt (en je weet dat dat ook gebeurt, maar spannend blijft het toch).

De actiescènes zijn vermakelijk, maar je merkt dat de film gaat slepen als de twee nieuwe vrinden niet in beeld zijn. Ray Stevenson is een goed acteur, maar hij kan weinig met zijn saaie en fletse rol. Jim Broadbent heeft een vermakelijke bijrol, maar hij krijgt te weinig te doen. ‘Big Game’ leunt te zwaar op Jackson en Tommila. Zonder hen zakt de film in. Saai wordt het echter nooit. Dat ligt onder meer aan de compacte speelduur en het adembenemende Finse landschap.

‘Big Game’ is een toffe middenmoter met een groots duo in de hoofdrol. De acteurs hebben duidelijk chemie. Je ziet dat ze het leuk hebben gehad op de set. Die lol werkt aanstekelijk en dat is de kracht van deze film.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 7 mei 2015
DVD- en blu-ray-release: 11 september 2015