Bagman – Casino Jack (2010)

Regie: George Hickenlooper | 108 minuten | biografie, komedie, misdaad, drama | Acteurs: Kevin Spacey, Ruth Marshall, Graham Greene, Hannah Endicott-Douglas, Barry Pepper, John Robinson, Jason Weinberg, Spencer Garrett, John David Whalen, Matt Gordon, Jeffrey R. Smith, Christian Campbell, Eric Schweig, Jeff Pustil, Rachelle Lefevre, Paolo Mancini, Nancy Beatty, Kelly Preston, Jon Lovitz

Kevin Spacey heeft zich gespecialiseerd in white collar schurkenrollen. De acteur speelt graag ‘bad guys’ maar dan niet het soort dat de handen graag vuil maakt. Spacey zet voornamelijk geslepen boeven neer die middels slinkse spelletjes veel geld binnen hengelen door de mazen van de wet op te zoeken. Fraude in plaats van vuurwapens. In ‘Bagman’ zet de Amerikaan opnieuw een frauduleuze, vileine vlerk neer. Dat doet hij goed.

In ‘Bagman’ draait het om Jack Abramoff (Spacey). Deze man speelt graag mensen tegen elkaar uit en noemt zichzelf een ‘superlobbyist’. Op een dag beraamt hij met de slimme zakenman Michael Scanlon (Barry Pepper) een plan om een aantal van de belangrijkste spelers in Washington onder druk te zetten. Dat plan slaagt, maar het loopt uit de klauwen als de maffia erbij betrokken raakt.

Hoewel deze film als thriller wordt weggezet, kijk je eigenlijk naar een speelfilm. ‘Bagman’ is namelijk een biopic, want Abramoff bestaat dus echt. De film vertelt over de opkomst en val van deze crimineel. Het verhaal is interessant, maar regisseur George Hickenlooper heeft een warrig verteltempo gekozen waardoor er over sommige zaken te snel heengestapt wordt. Daardoor is het niet gemakkelijk om het gebeuren te volgen. Spacey zet met veel plezier een aanstekelijke hoofdrol neer, maar hij kan het niet helpen dat de aandacht op den duur verslapt wegens te warrig.

Het acteerwerk is niet slecht. Spacey draagt de film moeiteloos, maar ook Pepper en Jon Lovitz maken indruk. Helaas gebeurt er heel veel in korte tijd en krijgt niet elk castlid genoeg speeltijd om van een sterke rolbezetting te kunnen spreken. Zonde want er is veel energie in deze film gestoken. De soundtrack is prima, de decors ogen goed en ook de cameravoering is dik in orde. Een helder script had deze rolprent boven de middelmaat uit kunnen tillen.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

DVD-release: 24 februari 2015