De Boskampi’s (2015)

Regie: Arne Toonen | 102 minuten | familie, komedie | Acteurs: Thor Braun, Henry van Loon, Rene van ’t Hof, Meral Polat, Fedja van Huêt, Thijn Brobbel, Maas Bronkhuyzen, Rick Lens, Noël Keulen, Horace Cohen, Jim de Koning, Loes Haverkort, Kees Hulst, Raymond Thiry

Iedereen die wel eens gepest is, of dat nu als kind of volwassene is, herkent het verlangen om ergens helemaal opnieuw te beginnen. Jezelf in een nieuwe omgeving een nieuw imago aan te meten en dat er dan niemand is die je van vroeger herkent en weet dat je eigenlijk niet zo cool, stoer of hip bent. In ‘De Boskampi’s’ van Arne Toonen, naar het boek van Marjon Hoffman en voor het witte doek op uitstekende wijze bewerkt door Lotte Tabbers, krijgt Rik Boskamp die kans.

Wat Rik het liefste wil, afgezien van een nog levende moeder, is een stoere vader. Maar ja, hij zit met Paul opgescheept. Paul beschikt niet over indrukwekkende spierbundels, is geen vingervlugge tijgertemmer, noch een pa die hem in een snelle bolide naar school brengt, maar is een onhandige, vergeetachtige, slappe boekhouder, die geen nee durft te zeggen. Rik weet niet wat hij erger vindt: dat hij gepest wordt of zijn vader – door zijn collega’s, door de kinderen in de buurt, maar dat er iets moet veranderen, staat vast. 

Wanneer Paul promotie krijgt – wat inhoudt dat ze moeten verhuizen, houdt hij in eerste instantie de boot af, maar Rik ziet dit als de uitgelezen kans om een nieuw leven te beginnen. Inspiratie hiervoor haalt hij uit de maffiafilm Son of Don, die hij voor zijn vader op moest nemen en waar hij stiekem steeds een stukje van kijkt. In het nieuwe huis, waar ook een nieuwe school bij hoort, krijgt hij de vrije hand van Paul om de boel in te richten. Voilà, een maffiawoning is geboren. De oude kleding, die wat Paul betreft allang weggegooid hadden moeten worden, blijkt het prima te doen als Italiaanse designerkleding, en wanneer Rik wat Italiaanse woorden leert, is zijn alter-ego Rikki Boskampi een feit.

‘De Boskampi’s’ is een knap gemaakte familiefilm, die écht leuk is voor jong en oud. Er zijn natuurlijk veel familiefilms die onder deze noemer geschaard worden, maar om naar ‘De Boskampi’s’ te kijken, hoef je echt geen kinderen als excuus mee te nemen. Vrijwel alles klopt aan deze spannende en amusante komedie: van de schitterende begintitels tot de eindcredits, de film in de film, de acteurs, de muziek, de gevatte dialogen en de aankleding. Het feit dat ‘De Boskampi’s’ zich, net als het boek, ergens in de jaren tachtig of negentig van de vorige eeuw afspeelt, rijmt goed met het verhaal. De enige kanttekening is eigenlijk dat er net iets teveel scènes met een overigens uitstekende René van ’t Hof zijn. Het fragment waarin hij over heggen klimt, in een zwembad beland en door een valse hond opgewacht wordt, voegt niet zo heel veel toe, daarentegen is het stukje waarin hij Rikki en een stel loodgieters afluistert een schot in de roos.

Met een snufje romantiek en ontroering, een flinke dosis gangsterhumor en perfect gecaste acteurs in de vader en zoon rollen (Henry van Loon en Thor Braun) is ‘De Boskampi’s’ een genot van begin tot eind. Kijken dus! En ja, we hebben het tegen jou!

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 29 april 2015
VOD-release: 20 augustus 2015
DVD- en blu-ray-release: 21 augustus 2015