Blind Ambition (2021)

Recensie Blind Ambition CinemagazineRegie: Robert Coe, Warwick Ross | 96 minuten | documentaire

Een mooie vintage met een verfijnde neus voor sympathie; ‘Blind Ambition’ is een opbeurende documentaire over vier jonge mannen die de crisis in Zimbabwe van 2008 ontvluchtten om deel te nemen aan de Franse wereldkampioenschappen blind wijnproeven.

Dit klinkt wellicht bekend; twee ingrediënten die – op het eerste gezicht – niet met elkaar te vereenzelvigen zijn. Velen zullen zich het beruchte Jamaicaanse bobsleeteam nog goed herinneren. Het onwaarschijnlijke verhaal van vier jongens uit de tropen die deelnamen aan de Olympische Winterspelen van 1988 veroverde vele harten, en terecht. Zo ook in deze human interest documentaire; vier Afrikaanse vluchtelingen die zich ontvouwen tot top sommeliers. 

Voor regisseur Warwick Ross is ‘Blind Ambition’ een tweede documentaire over wijn. In ‘Red Obsession’ uit 2013 beschrijft acteur Russell Crowe het verhaal over de in zwaar weer verkerende Bordeaux wijn en zijn grootste onverwachte afnemer: China. Daar is de zware Franse rode wijn een waar statussymbool en dat brengt onrealistische verwachtingen met zich mee.

Joseph Dhafana, Tinashe Nyamudoka, Marlvin Gwese en Pardon Taguzu zijn allemaal slimme, vrolijke jonge mannen die grote ontberingen en gevaar hebben doorstaan om als vluchtelingen na de Zimbabwaanse crisis van 2008 de grens met Zuid-Afrika over te steken. Ze hebben nog steeds te maken met criminaliteit en armoede die in Zuid-Afrika nog steeds een probleem is. Als men ze vroeg welke wijnen ze kenden, hadden ze twee smaakjes: wit en rood. Dat is inmiddels verleden tijd met hun kennis van vakjargon zoals body, boeket, afdronk, mondgevoel en chambreren. Ze werken inmiddels in gerenommeerde restaurants en hun fascinatie voor wijn blijkt eigenlijk pas echt te zijn ontstaan na het drinken van een glas mooie champagne. Daarvóór vonden ze wijn niet eens lekker en werd het vanuit geloofsovertuiging niet gedronken.

Via mondale crowdfunding verzamelen de enthousiastelingen in 2017 genoeg budget om mee te dingen naar het wereldkampioenschap in Frankrijk. Slok na slok en al walsend leren ze trucjes om de fles te herkennen. De heren nemen zelfs eigen verlichting mee naar de wedstrijd voor het geval de jury ze in een donker hoekje wegzet. Voor dit befaamde wereldkampioenschap in Bourgondië moeten alle sommeliers twaalf wijnen correct identificeren. De Afrikaanse teamgenoten moeten hun relatief onervaren paletten gebruiken om de druivensoort, de regio, de wijngaard en het oogstjaar te bepalen. Dat is geen gemakkelijke taak, dus hebben ze de coach Jean Vincent en zijn getrainde palet ingeschakeld om hun tongen en neuzen aan te scherpen. J.V. maakt plaats voor de nerveuze Franse wijnexpert Denis Garret en dat het werken met Denis nogal wat aanpassingsvermogen vereist, wordt duidelijk tijdens de wedstrijd. De druk is hoog voor Team Zimbabwe.

Tinashe maakt al vroeg in ‘Blind Ambition’ een heel goed punt wat de uitdaging van het Zimbabwaanse team benadrukt. Hij zegt dat etiketten vaak “wijn van oorsprong” vermelden. Omdat ze nooit op de plaatsen zijn geweest waar de druiven worden geoogst, zijn de smaken vreemd voor het team. In plaats daarvan beschouwen zij “wijn van oorsprong” als afkomstig uit hun verbeelding. Ze roepen bestemmingen op en laten zich door de wijn daarheen brengen. Een geur van boomschors in de wijn betekent zonder twijfel een wijn uit Italië. Of dit klopt of niet, de mannen beleven een hoop plezier aan hun nieuwe passie. Dat wijnproeven een door en door rijke, blanke, westerse aangelegenheid is, staat niet ter discussie. Niet alleen vergt het veel geld om je toegang te verschaffen tot een grote verscheidenheid van (kostbare) wijnen (of om een rondreis langs wijngaarden in Zuid-Frankrijk te maken) om je gehemelte te ontwikkelen, het vereist ook vertrouwdheid met vruchten zoals blauwe bessen en aardbeien die inheems zijn in Europa. Voor wijnliefhebbers buiten dit continent is de leercurve aanzienlijk steiler, want hoe weet je immers hoe iets smaakt of ruikt als je er niet bekend mee bent?

Deze hartverwarmende underdog docu ‘Blind Ambition’ is even eenvoudig als complex die zeker verrast door het bewandelen van zijstraatjes die na de wedstrijd pas zichtbaar worden. Kort samengevat; een feel-good-food documentaire die leert dat het glas halfvol is…

Lisette van der Meij

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 1 december 2022