Born to Defense – Zhong hua ying xiong (1986)

Regie: Jet Li | 120 minuten | actie, oorlog | Acteurs: Jet Li, Dean Harrington, Kurt Roland Petersson, Jia Song, Paulo Tocha, Erkang Zhao

Marinier Jet strijdt dapper tegen de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na afloop van de oorlog worden echter niet de Chinese soldaten zoals Jet, maar de Amerikanen als helden binnengehaald. Dat is niet de enige misstand die hij na thuiskomst aantreft. Er heerst grote armoede. Talloze kinderen lopen op straat met een bord om hun nek of iemand ze alsjeblieft wil kopen, omdat hun ouders niet meer voor hen kunnen zorgen.

Ook gaan veel vrouwen om met de Amerikanen tegen betaling. Deze vorm van prostitutie is voor hen een van de weinige manieren om aan geld te komen. Ook de talentvolle en mooie dochter Na (Jia Song) van zijn vriend Zhang (Erkang Zhao) houdt zich tot Zhangs grote verdriet en schande in het leven door prostitutie en Zhang wil niets meer met haar te maken hebben.

Een andere manier om aan geld te komen is om in cafés tegen Amerikanen te boksen. Natuurlijk gaat Jet dit doen. Bij zijn eerste gevecht is hij stomverbaasd dat hij geen elleboogstoten mag uitdelen, niet met zijn voeten mag trappen en geen kopstoten mag geven, maar als de regels worden aangepast aan zijn vechtstijl voelt hij zich in zijn element. Later zal hij natuurlijk uit nobele overwegingen in de boksring stappen.

Ook al is deze film door Jet Li zelf geregisseerd, hij wijkt nauwelijks af van zijn andere films. Elke aanleiding om zijn fraaie vechtkunsten te etaleren is goed en hij heeft er bovendien een snufje patriottisme aan toegevoegd wat de sympathie voor de onontbeerlijke ultieme wraakoefening moet doen toenemen.

Leuk is de oorlogsscène aan het begin van de film. Het is bijna vertederend om te zien met hoeveel pathos de gewonden zich met veel ‘oh’s’ en ‘ah’s’ ter aarde storten. Het is net alsof je naar een ouderwetse cowboyfilm zit te kijken. Grappig is Kurt Roland Petersson als de onverslaanbare vechtmachine kapitein Hans. Harde blikken, brede schouders en een raar soort eergevoel tegenover zijn tegenstander. Een goede slechterik.

‘Born to Defense’ is van dik hout zaagt men planken en erg voorspelbaar, maar de acteurs maken er een onderhoudend schouwspel van.

Diana Tjin-A Cheong