Brain Smasher (1993)

Regie: Albert Pyun | 88 minuten | actie, komedie | Acteurs: Andrew Dice Clay, Teri Hatcher, Yuji Okumoto, Deborah Van Valkenburgh, Brion James, Tim Thomerson, Charles Rocket, Nicholas Guest, Dorothy Dells, Wrick Jones, Galen Schrick, Steve Tancora, Peter Kwong, Danny Perkin, Ken D. Elston, Ross Huffman-Kerr, Russ Fast, Kelsi Pollard, Billy Worley, Don Barris

Halverwege de jaren negentig maakte Teri Hatcher furore in haar rol als Lois Lane in de televisieserie ‘Lois & Clark: The New Adventures of Superman’. Vrijwel gelijk met het starten van deze serie – welke haar doorbraak als actrice zou betekenen – werd de film ‘Brain Smasher… A Love Story’ uitgebracht waarin Hatcher als Samantha Crain te zien is samen met komiek Andrew Dice Clay in de rol van Ed Malloy. Voor Clay een volgende in het rijtje low budget films na ‘Adventures of Ford Fairlaine’, welke in essentie veel aan ‘Brain Smasher’ doet denken. Liefhebbers markeren ‘Brain Smasher’ als een van de betere van zijn –niet al te succesvolle- films uit die periode. Je zou kunnen zeggen dat ‘Brain Smasher’ alles is wat een goede low budget B film zou moeten zijn.

Model Samantha Crane (Hatcher) komt in de problemen als ze een rode Lotusbloem van haar zus krijgt. De bloem geeft onsterfelijkheid aan diegene die ‘m opeet. Maar het gevaar dreigt dat de bloem in verkeerde handen valt. Zo krijgt ook een groep Chinese Ninja’s lucht van de bloem. Als Sam ternauwernood aan de groep Ninja’s weet te ontsnappen is de jacht geopend. Totdat nachtclubportier Ed Malloy in beeld verschijnt. Oftewel de Brain Smasher…

‘Brain Smasher’ neemt zichzelf als komische actiefilm niet zo serieus. Het resulteert in een wat vreemde, melige film wat op punten misschien niet eens de intentie was. Het maakt de film wat multi-interpretabel.

Opvallend is de chemie tussen Teri Hatcher en Andrew ‘Dice’ Clay, die deze film een zekere glans meegeeft. De twee lijken zichzelf te blijven. Qua acteren zit ’t wel goed. Maar let op, Andrew ‘Dice’ Clay speelt in deze film het prototype actieheld welke hem doet vervreemden van zijn persoon als – stadion vullende – stand up comedian. Ben je een liefhebber van zijn humor, dan zal je in deze film wellicht wat bedrogen uitkomen. In ‘Brain Smasher’ is ruimte voor de wat meer uitgekauwde grollen en lichtkomische situaties, welke niet van subtiliteiten aan elkaar hangen. Maar springende Ninja’s en schoppende uitsmijters kunnen best grappig zijn.

Schrijver en maker van ‘Brain Smasher’ is Albert Pyun, dé koning van de low budget B films. Hij maakte tientallen soortgelijke producties die vrijwel allemaal direct op video/dvd verschenen. Pyun bewijst dat de B film een serieus genre is, waar ‘Brain Smasher’ het zoveelste voorbeeld van is. In dat daglicht kun je de film dan ook het beste bekijken; ondersteunend tijdens een vermakelijk avondje, maar zeker geen uniek meesterwerk.

Tjeerd Kooistra

‘Brain Smasher’ verschijnt dinsdag 18 juni 2013 op DVD.