Bug (2006)

Regie: William Friedkin | 102 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Ashley Judd, Michael Shannon, Harry Connick Jr., Lynn Collins, Brian F. O’Byrne, Neil Bergeron, Bob Neill

Bizarre, onverwachte wendingen in een film die lijkt te beginnen als een warm persoonlijk drama, maar een heel andere kant op gaat. Maar dat begin is er niet voor niets. We krijgen namelijk een goede kijk op het leven van ons hoofdpersonage Agnes White, een verlopen vrouw in de veertig, wiens leven bestaat uit treuren om het verleden en klagen over het heden, dat weggestopt wordt in een roes van drugs en drank, wachtend op een reddende engel. Dit alles maakt het vervolg des te aannemelijker, hoe vergezocht het soms ook lijkt.

Kent u het principe van fantoomjeuk? Als je eenmaal gelooft dat je jeuk hebt, zul je het ook meer en meer zo ervaren. Katten schijnen soms te denken dat ze vlooien hebben en dan krabben en likken ze zich helemaal suf, terwijl er niets aan de hand is. Of er echt niets aan de hand is in deze film lijdt aan twijfel, maar daarvoor moet u hem zelf gaan zien. Dat er sprake is van een dergelijke paranoia bij de hoofdfiguren staat in ieder geval buiten kijf.

Hoewel ‘Bug’ kanten heeft van een horrorverhaal, kent het niet de gore van bijvoorbeeld ‘The Fly’ (1986). Het is geen slasher film, het verhaal speelt zich voor negentig procent af in de motelkamer/ flat van Agnes. Het zal dan ook niet verbazen dat het verontrustende script van Tracy Letts oorspronkelijk als toneelstuk is geschreven. Een toneelstuk dat overigens veel van de spelers vraagt, aangezien er op dramatisch en vooral psychologisch vlak nogal wat transformaties plaatsvinden die alleen geloofwaardig over komen in de handen van getalenteerde en ervaren acteurs.

Het duo Ashley Judd en Michael Shannon voldoen zeker aan dit profiel. Shannon, die Judd al kende uit ‘High Crimes’ (2002), speelde al in zevenendertig films, maar slechts een enkele keer in een hoofdrol, zoals in het vrij onbekende ‘Shotgun Stories’ uit 2007. De rol in ‘Bug’ zou hem toch in de schijnwerpers moeten krijgen, want die is zeer sterk. Ook Judd is weer uitstekend en het duo sleept ons overtuigend mee in een al dan niet zelfgecreëerde nachtmerrie.

Veteraan William Friedkin heeft het grote publiek nauwelijks meer bereikt sinds zijn succes met ‘The Exorcist’ (1973), een klassieker in het genre. Dat hij raad weet met toneelstukachtige scenario’s heeft hij in 1997 al bewezen met de uitstekende herverfilming voor televisie van ’12 Angry Men’ (het origineel komt uit 1957). Toneelstukken laten zich moeilijk verfilmen, omdat de beperkte setting nogal saai kan zijn. Saai is ‘Bug’ zeker niet en daarmee bewijst Friedkin dat er een hoop mogelijk is met een goedlopend script en uitstekende acteurs. Met een aardige bijrol voor crooner Harry Connick Jr.

Arjen Dijkstra