Centurion (2010)

Regie: Neil Marshall | 97 minuten | actie, drama, thriller, oorlog, avontuur | Acteurs: Michael Fassbender, Dominic West, Olga Kurylenko, Noel Clarke, David Morrisey, JJ Feild, Axelle Carolyn, Riz Ahmed, Dave Legeno, Ulrich Thomsen, James Currie, Dhaffer L’Abidine, Hamish Moir, Imogen Poots, Rachael Stirling

Neil Marshall is een held. Punt. In zijn nog maar korte carrière heeft de Britse cineast al één moderne klassieker (‘The Descent’), een culthit (‘Dog Soldiers’) én een stoere ‘Mad Max’ pastiche (‘Doomsday’) op zijn naam staan. Het nieuwste wapenfeit van de cineast luistert naar de klinkende naam ‘Centurion’. Ook een voltreffer? Na een zwik fictieve verhalen, komt de historicus in Marshall naar boven. Alhoewel… Hoewel ‘Centurion’ lichtjes gebaseerd is op historische feiten, heeft de regisseur ook uit de tomeloze inspiratie die in zijn dikke duim zit geput. Hoe het precies verliep met zijn personages, een stel Romeinen op de vlucht, vertellen de geschiedenisboekjes niet.

Tijd: 117 na Christus. Locatie: Brittannië. De brute generaal Virilus (West) heeft opdracht gekregen om de opstandige Picten uit te roeien. De stam zorgt namelijk voor de nodige problemen in de regio. Het legioen vol geharde strijders is echter niet berekend op de woeste aanvalstechnieken van de vijand. Als de generaal gevangen wordt genomen, gaat een groepje overlevenden onder leiding van Quintus (Fassbender) proberen om hem te bevrijden.

‘Centurion’ is een aparte film. Aan de ene kant bevat de productie de typische Marshall-kenmerken als sterke vrouwen (Kurylenko), achtervolgingen en liters bloed. De film is bij vlagen bijna overdreven gewelddadig. Onthoofdingen, amputaties en ander extreem bloedvergieten zijn geen uitzondering. Aan de andere kant is dit een vreemde eend in de bijt in het repertoire van de Brit. ‘Centurion’ is serieus, humorloos en bijna Spartaans. De film vertelt een strak afgemeten verhaal en ook nog eens heel plichtmatig. Er is geen tijd voor korte terzijdes of relativerende momenten.  Marshall probeert iets nieuws, maar het geschiedkundige jasje past hem niet. Het belemmert hem in zijn fantasie. Geef de man wat monsters en hightech actie en hij laat zich gaan. ‘Centurion’ is vlak. De cast presteert degelijk, maar niet meer dan dat. In ‘The Descent’ en ‘Doomsday’ werden de acteurs tot het uiterste gedreven en dat leverde spektakel op. Fassbender en West spelen aardig, maar van deze mannen mag je meer vuurwerk verwachten. Kurylenko is de enige die echt iets van haar (zwijgende) rol maakt (al is het maar om van haar imago als Bond-girl af te komen).

‘Centurion’ is absoluut vermakelijk, maar verwacht geen meesterwerk. Deze ‘Gladiator’ meets ‘Rambo’ kijkt lekker weg en daar is alles mee gezegd. Geen voltreffer dus, maar ook een schampschot kan doeltreffend zijn.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 mei 2010