Clueless (1995)

Regie: Amy Heckerling | 97 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Alicia Silverstone, Stacey Dash, Brittany Murphy, Paul Rudd, Donald Faison, Elisa Donovan, Breckin Meyer, Jeremy Sisto, Dan Hedaya, Wallace Shawn, Twink Caplan, Justin Walker, Sabastian Rashidi, Herb Hall, Julie Brown, Susan Mohun, Nicole Bilderback, Ron Orbach, Sean Holland, Roger Kabler, Jace Alexander, Josh Lozoff, Carl Gottlieb, Joseph D. Reitman, Anthony Beninati, Micki Duran, Gregg Russell, Jermaine Montell, Danielle Eckert, Dicky Barrett, Christopher E. Cooper, Amy Heckerling, Michael Klesic, Aida Linares, Sam Maccarone, Craig Ponder

‘Clueless’ is de briljante tienerkomedie van Amy Heckerling. De regisseuse van het succesvolle ‘Fast Times at Ridgemont High’ (1982) maakte dertien jaar naar dato deze geweldige tienersatire voor de volgende generatie middelbare scholieren. ‘Clueless’ is losjes gebaseerd op de roman ‘Emma’ van Jane Austen. Deze klassieker blies in 1995 weer nieuw leven in het genre tienerkomedie.

Als er iemand tot de ‘in-crowd’ van Beverly Hills High behoort is het Cher Horowitz wel. Ze is bijna zestien, rijk, en superpopulair. Sommige zouden haar oppervlakkig noemen maar egoïstisch… As if! Bij haar kan iedereen terecht voor advies over de belangrijke zaken in het leven zoals daten, shopping en uiterlijke verzorging. Ze zorgt dat haar vader gezond eet, is koppelaarster en ziet er altijd modieus uit. Ze is ook een expert in het tienertaaltje (of ‘Cherspeak’). Zij en haar beste vriendin Dionne (Stacey Dash) besluiten de niet coole nieuweling Tai (Brittany Murphy) om te toveren tot een Betty (knap meisje) want Tai is ‘totally clueless’. Een aantal veranderingen (de enorme populariteit van Tai, verliefdheid, haar rijexamen) zetten Cher’s leventje op zijn kop en ze realiseert zich dat zij zelf ook niet alle ‘clues’ (of wijsheid) heeft.

Cher wordt briljant vertolkt door Alicia Silverstone die doorbrak met deze rol. Ze is perfect voor deze rol. De actrice was toentertijd bekend van twee Aerosmith clips. Daarna volgden rollen in ‘Batman & Robin’ (1997) en ‘Stormbreaker’ (2006). De beeldschone Stacey Dash speelt Cher’s boezemvriendin Dionne Davenport. Dionne ligt vaak overhoop met haar vriend Murray gespeeld door de grappige Donald Faison van de serie ‘Scrubs’ (2001).

Veel van de humor komt van hun ruzies. De scène waarin Cher, Dionne en Murray onbedoeld op de snelweg belanden is hilarisch! Actrice Brittany Murphy uit ‘Just Married’ (2003) en ‘Sin City’ (2005) ziet er hier heel anders uit als Tai. Jeremy Sisto speelt de snobachtige hunk Elton, hij werkte al eerder met Alicia Silverstone in de thriller ‘Hideaway’ (1995). Dan Hedaya heeft een geweldige rol als schreeuwerige maar liefhebbende vader van Cher. Paul Rudd is Cher’s niet zo hippe maar sympathieke ex-stiefbroer Josh. Breckin Meyer uit de ‘Garfield’ films speelt een stonede skateboardende scholier. Elisa Donovan van de serie ‘Sabrina, the Teenage Witch’ (1996-2003) is de jaloerse Amber.

De film was zo’n hit dat er een gelijknamige televisieserie van werd gemaakt. De serie ‘Clueless’ (1996-1999) kon op veel van de filmcast rekenen, alleen Alicia Silverstone bedankte. Rachel Blanchard uit ‘Road Trip’ (2000) mocht de rol overnemen. ‘Clueless’ is een favoriet van vele meiden, maar de film heeft voor iedereen wel wat te bieden. ‘Clueless’ zit gewoon goed in elkaar. De dialogen (vooral de tienertaal en one-liners) zijn ongelofelijk geestig en gevat. Ondanks de Beverly Hills setting zijn er herkenbare karakters en tienerproblematiek plus een zeer innemende hoofdrolspeelster. ‘Clueless’ is het allemaal: charmant, intelligent, komisch en romantisch. Het is een oppervlakkige film met inhoud en een gezonde dosis tienerhumor. Hoe vaak je hem ook ziet ‘Clueless’ is en blijft leuk.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 5

Bioscooprelease: 22 februari 1996