Colombiana (2011)

Regie: Olivier Megaton | 107 minuten |  actie, drama, avontuur | Acteurs: Zoe Saldana, Amandla Stenberg, Callum Blue, Cliff Curtis, Michael Vartan, Jordi Mollà, Lennie James, Cynthia Addai-Robinson, Max Martini, Graham McTavish, Monica Acosta, Affif Ben Badra, Beau Brasso, Sam Douglas, Jim Nieciecki

Wil je weten wat Zoe Saldana met een tandenborstel kan doen? Dan mag je ‘Colombiana’ niet missen! Liefhebbers van actiefilms met uitstekende production values kunnen hun hart ophalen aan deze wraakfilm, waarin de sexy, keiharde actrice uit onder andere ‘Avatar’ en ‘Star Trek’ laat zien dat ze in topvorm is.

Bogotá, Columbia, 1992. Cataleya Restrepo (Amandla Stenberg) is een meisje van negen, wiens vader klussen opknapt voor de lokale maffiabaas. Als deze Don Luis (Beeto Benites) het vermoeden heeft dat haar vader hem bij die laatste opdracht bedrogen heeft, heeft papa Restrepo nog net tijd om zijn dochter een belangrijke chip te overhandigen (“Dit is je paspoort”) en haar opdracht te geven naar haar oom in Chicago te vluchten. Haar beide ouders worden in koelen bloede vermoord door de handlangers van Don Luis. Dit is een prachtige, emotionele scène, omdat de actie buiten beeld blijft en de camera slechts Cataleya’s angstige blik vangt. In een adrenaline verhogende, strak gefilmde achtervolgingsscène door de favela’s van Bogota weet het jonge meisje vervolgens op spectaculaire wijze te ontsnappen aan de kogels die op haar afgevuurd worden. De chip laat ze (erg origineel!) achter op het bureau van haar contactpersoon bij de Amerikaanse ambassade die ervoor zorgt dat ze in Chicago terechtkomt, maar al tijdens de vlucht laat het kleintje zien heel goed voor zichzelf te kunnen zorgen. Ze heeft haar carrière al uitgestippeld: Cataleya wil moordenaar worden. Dankzij de training van haar oom Emilio (Cliff Curtis) krijgt ze dit voor elkaar.

Vijftien jaar later. Cataleya is inmiddels van schattig uitziend maar van binnen van wraakgevoelens vervulde bijna tiener uitgegroeid tot een beeldschone vrouw met het lichaam van Zoe Saldana. In de eerste verrukkelijke scène waarin we de volwassen Cataleya zien, is ze vermomd als dronken dame die zo haar eigen redenen heeft om vol tegen een politieauto aan te rijden. Cataleya heeft haar roeping gevonden, zo blijkt. Onder leiding van Emilio is ze een zeer bedreven huurmoordenaar. Wat Emilio echter niet weet is dat Cataleya in haar vrije tijd gewoon verder gaat met haar werk, maar dan haar prooi zelf uitkiest. Met de tekening van een Zuidamerikaanse orchidee (waaraan zij haar naam ontleent) op het lichaam van haar slachtoffers lokt ze zo langzamerhand Don Luis en zijn handlangers naar zich toe. Cataleya speelt met vuur, maar slaat de waarschuwing van haar mentor, als die er achter komt, in de wind.

Het door Luc Besson en Robert Mark Kamen geschreven en door Olivier Megaton (‘Transporter 3’) geregisseerde ‘Colombiana’ barst van de actie, narrow escapes en helaas ook van de clichés. Het wraakprincipe is tot op het bot uitgekleed in films, maar desondanks is ‘Colombiana’ een hele prettige zit. Het tempo is uitstekend, de hoofdrolspeelster is sexy en gevaarlijk (Cataleya is een betere Catwoman dan Catwoman) en de moorden zijn origineel. Dat het toegevoegde romantische subplotje waarin Michael Vartan komt opdraven, niet echt overtuigt, doet voor het kijkgenot weinig terzake. ‘Colombiana’ is zo’n lekkere guilty pleasure die elke liefhebber van vette actiefilms met een brede glimlach zal bekijken. ‘Colombiana’ kicks ass!

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 22 september 2011
DVD- en blu-ray-release: 17 januari 2012