Concrete Cowboy (2020)

Recensie Concrete Cowboy CinemagazineRegie: Ricky Staub | 111 minuten | drama | Acteurs: Idris Elba, Caleb McLaughlin, Lorraine Toussaint, Jharrel Jerome, Ivannah-Mercedes, Jamil Prattis, Method Man, Byron Bowers, Liz Priestley, Michael Ta’Bon, Devenie Young, Swen Temmel, Patrick McDade

Wat is de kans dat je nog een echte cowboy treft op de Amerikaanse prairie? Minimaal. Wat is de kans dat je een Afro-Amerikaanse cowboy treft in het getto van Philadelphia? Minimaal, maar niet onmogelijk. Net zoals er vroeger Afro-Amerikaanse cowboys waren, zijn er tegenwoordig grootstedelijke Afro-Amerikanen die een stal houden en paardrijden. Zoals de Fletcher Street Urban Riding Club in het noorden van Philadelphia.

Deze club van urban cowboys vormt het kloppend hart van fictiefilm ‘Concrete Cowboy’. Hierin volgen we Cole, een 15-jarige scholier die een rebels leventje leidt in Detroit. Wanneer Cole weer eens geschorst dreigt te worden, stalt zijn moeder hem voor de duur van een zomer bij zijn vader in Philly. Daar wordt Cole heen en weer geslingerd tussen de ongezonde genoegens van een junior gangsterbestaan en het knusse universum van cowboys en paarden.

‘Concrete Cowboy’ laat zien dat zowel paard als puber soms eerst getemd moet worden voordat het aan een nuttig leven kan beginnen. Dat temmen van een puber gaat niet met zachte hand. Voordat Cole een volwaardig lid wordt van de paardenclub moet hij eerst de vervelender klusjes opknappen. Maar de club is ook een plek waar hij iets kan leren van gebroken zielen als Paris, die na een schietpartij in een rolstoel is beland.

Dit hartverwarmende verhaal komt tot ons in een rustig tempo, waarbij we ons kunnen vergapen aan de fotogenieke armoe van het getto. Deze oogt even authentiek als het bouwvallige landschap van Baltimore in ‘The Wire’. En net als in ‘The Wire’ wordt het getto bevolkt door mensen van divers pluimage, die gemeen hebben dat ze iets van het leven willen maken, met een pistool in de hand of een paard aan een leidsel. Mooiste locatie is het weiland aan de rand van de stad, waar paarden en ruiters even een idee van vrijheid krijgen.

De belangrijkste rollen in deze coming of age worden gespeeld door Idris Elba (‘The Wire’) en Caleb McLaughlin (“Stranger Things”). Ook met de (urban) muziek zit het wel goed, de dialogen zijn soepel en geestig, en ook voor spanning en ontroering is er ruimte. Maar dit is geen Disney over een jongen die van een grootstedelijke hel in een paardenparadijs belandt. Dit is een film over een weiland met paarden aan de rand van een getto. En dat is interessanter dan het klinkt.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

VOD-release: april 2021 (Netflix)