Cookers (2001)

Regie: Dan Mintz | 96 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Brad Hunt, Cyia Batten, Patrick McGaw, Frankie Ray

Met een digitale camera en een handjevol acteurs maakt regisseur Dan Mintz met deze film zijn regiedebuut. Het door hem zelf geschreven verhaal vormt een prima basis voor een goede thriller.

De acteurs spelen stuk voor stuk degelijk, waarbij Brad Hunt de meeste indruk maakt. Als drugsverslaafde Hector zet hij een overtuigende rol neer. Zijn paranoïde gedrag en mimiek zijn uitstekend.

De hoofdpersonages Hector, Dorena en Merle belanden ieder in hun eigen ‘wereld’. Zij zitten allemaal in hetzelfde huis waar Hector steeds een oude vrouw ziet, waardoor hij nogal wat commotie veroorzaakt in het huis. Dorena hoort net zoals Merle, een jong meisje praten waarmee ze later ook in aanraking komt. De hoofdrolspelers vertellen elkaar niets over hun ervaringen. Wel wil Dorena niets liever dan zo snel mogelijk het huis uit. Terwijl Hector, die zo doorgedraaid is, niets liever in het huis wilt blijven. De spanning loopt dus op.

Helaas is de film van Mintz maar deels geslaagd in zijn opzet. Het ligt niet aan de acteerprestatie van de acteurs. Mintz weet een duistere sfeer te scheppen en creëert een aantal spannende scènes, die goed worden opgebouwd, maar hij besteedt te weinig aandacht aan het afwerken van die scènes. De scènes worden plotseling afgekapt, waardoor de opgebouwde spanning weer weg is. Zo wisselt hij spannende scènes abrupt voor saaie lange dialogen tussen de hoofdrolspelers.

Het is voor de kijker niet duidelijk waarom hij dit doet. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de ontknoping van het verhaal. De waanbeelden, waarin een oude vrouw en een jong meisje voorkomen, van de hoofdpersonen scheppen teveel verwarring. Het is niet duidelijk wat er nu werkelijk aan de hand is.

‘Cookers’ had de ingrediënten om een goede thriller te kunnen worden, maar de regisseur is, misschien mede door zijn onervarenheid, niet in zijn missie geslaagd. Er zijn regisseurs die een slechter filmdebuut hebben, nu maar afwachten wat hij nog voor ons in petto heeft.

Marvin Heineman