Creep (2004)

Regie: Christopher Smith | 88 minuten | horror | Acteurs: Franka Potente, Vas Blackwood, Ken Campbell, Jeremy Sheffield, Paul Rattray, Kelly Scott, Sean Harris

Het is moeilijk te bepalen of ‘Creep’ bedoeld is als een serieuze horrorfilm of als persiflage. Als dat laatste het geval is, dan zijn de makers daar goed in geslaagd. Alle denkbare horrorclichés zijn in ‘Creep’ verwerkt, en zijn zo getimed dat ze voornamelijk lachlust opwekken.

De uit Duitsland afkomstige Franka Potente heeft in deze film de rol van de ‘heldin’ die het opneemt tegen het ‘monster’. Potente is een prima actrice, die we onder andere kennen uit ‘Lola Rennt’ en ‘Blow’. In ‘Creep’ doet ze ongeveer hetzelfde als in ‘Lola Rennt’: heel hard rennen. Meer behelst haar rol dan ook niet, behalve dan dat ze af en toe heel hard gilt. Onder de gegeven omstandigheden weet Potente er nog het beste van te maken, maar ze verdient een betere film.

Over de overige acteurs valt weinig te melden. Hun rollen zijn erg kort, op één uitzondering na: Sean Harris in de rol van Craig, de ‘creep’ waar de titel van de film naar verwijst. Harris speelde eerder in ’24 Hour Party People’ en ‘The Discovery Of Heaven’. In ‘Creep’ is hij nagenoeg onherkenbaar door het pak dat hij draagt. Hij is een overtuigende engerd, met misselijkmakende neigingen. Jammer genoeg is de poging tot een uitleg over hoe Craig zo is geworden nogal halfslachtig. De kijker krijgt nog net iets mee van een laboratorium waarin blijkbaar met baby’s werd geëxperimenteerd.

Tijdens het bekijken van ‘Creep’ kan men zich niet aan de indruk onttrekken dat de makers weinig oog voor detail hebben gehad. Het lijkt alsof de film zo snel en goedkoop mogelijk in elkaar is gedraaid. Ook ontbreekt een overtuigend verhaal. Met een lengte van nog geen anderhalf uur is deze film ook opvallend kort, maar dat is in dit geval alleen maar een zegen.

Wie een echt enge horrorfilm wil zien komt bij ‘Creep’ niet aan zijn trekken. Daarvoor is de film te absurdistisch en ‘over the top’. Een niemendalletje dat maar het beste zo snel mogelijk weer vergeten kan worden.

Saskia Blokker

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 4 augustus 2005