Darkroom (2013)

Regie: Britt Napier | 81 minuten | thriller | Acteurs: Kaylee DeFer, Elisabeth Röhm, Christian Campbell, Tobias Segal, Steve Stanulis, Bonnie Bentley, Geneva Carr, Steve Green, Phil Haus, Kristina Hess, Natalie Knepp, Chri McNicholas, Jake Miller, Britne Oldford, Bess Rous, Michael Sirow, Luke Trevisan, Natalie Wetta, Heléne Yorke

Michelle (DeFer) zit met een slok teveel op achter het stuur als ze een vreselijk ongeluk veroorzaakt waarbij drie mensen om het leven komen. Ze wordt naar een kliniek gestuurd om af te kicken. Als ze na een lange tijd de kliniek mag verlaten, neemt ze op advies van haar begeleidster een baantje aan. Dat had ze beter niet kunnen doen, want ze ontdekt dat ze niet aan haar verleden kan ontsnappen.

‘Darkroom’ is een goedkoop gemaakte horror/thriller. Er hangt een grauwe waas over het beeld en de montage is ook niet zo flitsend als je van een moderne griezelfilm zou verwachten. Deze productie van Britt Napier haakt in op het succes van de ‘Saw’ saga en ‘Hostel’ franchise. De smoezelige ambiance en de naargeestige setting werken sfeerverhogend. De decors zijn erg sterk en Napier benut de naargeestige ruimte dan ook optimaal.

Hoofdrolspeelster Kaylee DeFer is goed gecast. Ze zet op overtuigende wijze een eigenwijze, koppige vrouw neer. Michelle is een alcoholiste zonder zelfreflectie. Eigenlijk is ze een erg naar personage, maar DeFer zorgt er dankzij haar sterke spel voor dat je toch met haar meeleeft. Erg knap. De ietwat arrogante uitstraling van de actrice past erg goed bij haar rol. De overige castleden zijn minder sterk, maar dat heeft vooral met hun eendimensionale rollen te maken. Slecht gespeeld wordt er echter niet.

Ondanks het degelijke spel is ‘Darkroom’ geen topper geworden. De warrige vertelstijl – er wordt veel met flashbacks gewerkt – zorgt ervoor dat je de draad kwijtraakt of dat je je interesse verliest. Daarnaast zijn de motieven van de slap uitgewerkte schurken wel erg dun. Er had meer ingezeten. Een meer gestructureerde vertelwijze had deze film beter gemaakt. Ook op het gebied van ‘gore’ laat Napier het afweten. De camera draait bij brute scènes regelmatig weg, zodat er niets te zien is. De sterke sfeerzetting maakt veel goed.

Aardig tussendoortje voor de genrefan die niet zonder zijn dagelijkse dosis horror kan.

Frank v.d. Ven

‘Darkroom’ verschijnt dinsdag 20 januari 2015 op DVD.