Daylight Fades (2010)

Regie: Brad Ellis | 91 minuten | drama | Acteurs: Matthew Stiller, Rachel Miles, Allen Gardner, Rachel Kimsey, Kim Justis, Dennis Phillippi, MIchael Gravois, Drew Smith, Clare Grant, Christina Berg, Adam Burns, Jacqueline Steele, August LeVangie, John Moore, Brett Magdovitz, Billie Worley, Mark Norris, Ryan Watt, Joey Watson, T.C. Sharpe, Jenny Odle Madden

Vampierenfilms vallen doorgaans in twee categorieën: horror of komedie. Sinds de tv-serie “Buffy the Vampire Slayer” weet het grote publiek ook dat de bloeddorstige monsters ook prima samen kunnen gaan met romantiek, iets wat schrijfster Stephenie Meyer met haar reeks ‘Twilight’ boeken, en daaropvolgend Hollywood met de verfilmingen ervan, aan den lijve ondervond. Slechts zelden wordt er een dramafilm over ‘hen die het daglicht niet kunnen verdragen’ gemaakt, maar als het gebeurt, gebeurt het vaak ook goed, zie bijvoorbeeld ‘Let the Right One In’ en ‘Interview with a Vampire’. Met ‘Daylight Fades’ doet onafhankelijk regisseur Brad Ellis een dappere poging een nieuwe vampierendramafilm te maken.

‘Daylight Fades’ gaat over de schuchtere Johnny, die ondanks zijn leuke uiterlijk moeite heeft om een gesprek aan te knopen met vrouwen. Hij heeft zijn oogje laten vallen op Elizabeth, maar voor hij de stoute schoenen aan heeft getrokken is ze al in gesprek met een andere man. Wanneer hij moedeloos het café verlaat, blijkt hij toch Elizabeths aandacht getrokken te hebben en ze raken aan de praat. Het blijkt meteen te klikken. Elizabeth geeft al vrij snel toe dat ze niet iemand is voor lange-termijnrelaties, en ze neemt het niet zo nauw met het begrip ‘trouw’. Nadat Johnny de beruchte drie woorden (“I”, “love” en “you”) heeft gezegd, vlucht ze in de armen van een ander, omdat ze niet met Johnny’s serieuze toewijding kan omgaan. Gelukkig is ze nog wel zo eerlijk om het direct op te biechten.

Diezelfde avond krijgt Johnny echter een ernstig auto-ongeluk. Nu haar vriend in levensgevaar ligt, beseft Elizabeth ineens wat ze voor hem voelt en is ze ontroostbaar. “Ik kan het niet, ik kan niet verder zonder je,” snift ze aan zijn sterfbed. Maar laat Elizabeth nu een soort beschermengel hebben, die wel raad weet met de situatie… Deze Seth blijkt vampier te zijn en tovert Johnny binnen een handomdraai om tot een bloedzuiger. Wanneer Elizabeth uiteindelijk op de hoogte wordt gesteld van het heugelijke nieuws, is ze  dolgelukkig. Alle mogelijke problemen die het leven met een vampier met zich meebrengt, wuift ze onbezorgd weg. Maar op een feestje gaat het mis. Johnny, die zich tot dan toe alleen met loslopende dieren heeft gevoed, gaat over de rooie door een verkeerde opmerking van één van Elizabeths ex-vriendjes. Elizabeth ziet zich genoodzaakt afstand van Johnny en de nieuwe levenssituatie te nemen en ook Johnny vindt dat het tijd wordt voor een andere omgeving. Hij trekt in bij de roodharige vamp en vampier Raven, die hem ervan probeert te overtuigen dat het vampierzijn het ultieme leven is. Maar Johnny is niet overtuigd…

‘Daylight Fades’ zal liefhebbers van horrorfilms danig teleurstellen, want de film wil maar niet eng worden. Op het gebied van drama komt de film wat beter uit de verf, maar toch is het maar moeilijk meeleven met de personages. Dit ligt niet zozeer aan de acteurs, die niet slecht zijn, maar ook weer niet uitblinken, als wel aan het maar half uitgewerkte scenario. ‘Daylight Fades’ is nu typisch zo’n film die had kunnen profiteren van een wat langere speelduur. Tegen de tijd dat we Elizabeth snikkend aan Johnny’s bed zien zitten zijn er amper twintig minuten verstreken, veel te kort om hun relatie geloofwaardig te maken. De toevoeging van de verhaallijn van Elizabeths moeder en haar nieuwe vriend Tim is overbodig. De cinematografie maakt wel weer wat goed, sommige scènes zijn om door een ringetje te halen, vooral het laatste shot is erg mooi, zeker in combinatie met de emotionele lading. De beste acteurs zijn Matthew Stiller als Johnny en Rachel Kimsey als Raven. Rachel Miles, die de hoofdrol vertolkt, is nog wat onevenwichtig, maar dit is dan ook haar eerste rol. Allen Gardner, die tevens het script schreef, maakt weinig indruk als Seth, jammer, want er had veel meer in deze rol gezeten. Net als in de film eigenlijk.

Monica Meijer

‘Daylight Fades’ verschijnt dinsdag 24 januari 2012 op DVD.