DC Super Hero Girls: Hero of the Year (2016)

Regie: Cecilia Aranovich | 73 minuten | animatie, actie, avontuur, familie, science fiction | Originele stemmencast: Grey Griffin, Anais Fairweather, Mae Whitman, Tara Strong, Teala Dunn, Stephanie Sheh, Anna Vocino, Misty Lee, Yvette Nicole Brown, Tom Kenny, Jessica DiCicco, Dean Cain, Tania Gunadi, Danica McKellar, Helen Slater, John DiMaggio, Greg Cipes, Khary Payton, Hynden Walch, Ashley Eckstein, Josh Keaton, Nika Futterman, Sean Schemmel, Mona Marshall, Alexis G. Zall, April Stewart, B.J. Ward, Cristina Pucelli, Julianne Grossman

Sinds 2015 bestaat de animatieserie “DC SuperHero Girls”.  Met deze animatieserie laat DC Comics kinderen kennismaken met de jonge versies van karakters zoals Wonder Woman, Supergirl, Batgirl, Bumblebee, Katana, Hawkgirl en Poison Ivy.  Op internet kun je op de officiële website maar ook op YouTube filmpjes vinden van de serie. Met ‘DC SuperHero Girls: Hero of the Year’ kunnen de jonge kijkers 73 minuten lang kijken naar een avontuur waarin de jonge superheldinnen hun krachten moeten inzetten tegen de slechteriken die het op hen gemunt hebben.

‘DC SuperHero Girls: Hero of the Year’ draait om de jaarlijkse wedstrijd die wordt gehouden op Super Hero High, de school waar de jonge superheldinnen hun opleiding volgen. Elk jaar wordt namelijk een student uitgekozen die zich voor een jaar ‘Heldin van het jaar’ mag noemen en een bijbehorende prachtige trofee in ontvangst neemt. Van de heldinnen zijn Katana, Lady Shiva, Bumblebee, Wonder Woman en Hawkgirl genomineerd. Batgirl en Supergirl dingen niet mee naar de titel omdat ze nog niet zo lang op Super Hero High zitten en daarom te weinig uren hebben gemaakt.

De voorbereidingen voor de prijsuitreiking zijn in volle gang. Loïs Lane interviewt de genomineerden. Als ze bij Batgirl en Supergirl de vraag voorlegt wie zij als favoriet hebben voor de titel, kunnen de twee meiden gelukkig het antwoord hierop schuldig blijven. Batgirl en Supergirl willen namelijk hun vriendinnen Bumblebee en Wonder Woman niet voor het hoofd stoten door voor één van hen te kiezen.

De aanloop naar de Heldin van het Jaar-wedstrijd wordt ruw verstoord door onverklaarbare gebeurtenissen. Zo raakt de amethist die zich boven het schoolgebouw bevindt, geïnfecteerd met zwarte smurrie. Hawkgirl krijgt van de rector de opdracht om als eerste van de heldinnen de wacht te houden over de school. Maar het blijft niet alleen bij de verandering van het paarse kristal boven de school. Hawkgirl komt oog in oog te staan met Dark Opal, een gemene slechterik. Daarna gebeuren er ook andere voorvallen die erop wijzen dat hij weinig goeds in petto heeft voor de studenten van Super Hero High en de school zelf. En werkt hij wel alléén aan deze snode plannen…?

‘DC SuperHero Girls: Hero of the Year’ laat je vooral kennismaken met de achtergrond van Supergirl, van alle karakters krijg je als kijker het meeste inzicht in háár personage ten opzichte van de anderen. Ze heeft er moeite mee om haar nieuwe adoptieouders écht als familie te zien. Het is grappig om Wonder Womans ouderlijk huis te zien en dat haar moeder zo trots op haar is dat Wonder Woman het gênant vindt tegenover haar vriendinnen. Ook is het leuk om te zien hoe de meiden Big Barda in eerste instantie verwelkomen en hoe hun houding tegenover haar verandert.

‘DC SuperHero Girls: Hero of the Year’ is een vlot verhaal die vooral jonge meiden zal aanspreken. Want voor jongens komen er nauwelijks stoere mannelijke karakters naar voren. Dat wil niet zeggen dat dit per se een meidenfilm hoeft te zijn. Beast Boy komt af en toe wel voorbij.

Het verhaal van de film is simpel, maar niet te suf voor de kinderen. De laatste scènes hadden de makers beter achterwege kunnen laten, want het eindigt nu ietwat abrupt. Het zal als doel hebben de kinderen nieuwsgierig te maken naar nieuwe avonturen van de superheldinnen, maar het doet afbreuk aan het verhaal.

‘DC SuperHero Girls: Hero of the Year’ heeft geen nagesynchroniseerde Nederlandse stemmen, de kinderen moeten dus ondertitels lezen. Een grappig weetje is dat acteur Dean Cain (was Superman in de televisie serie ‘Lois and Clark: The New Adventures of Superman’) en actrice Helen Slater (was Supergirl in de film ‘Supergirl’) de stemmen geven aan Jonathan Kent en Martha Kent, de pleegouders van Supergirl. De film brengt tot slot een leuke boodschap aan de kinderen door de keuze van de school voor de uiteindelijke winnaar van de Heldin van het jaar.

Ans Wijngaarden

‘DC Super Hero Girls: Hero of the Year’ verschijnt woensdag 21 september 2016 op DVD.