De huwelijksreis (2020)

Recensie De huwelijksreis CinemagazineRegie: Nico van den Brink | 10 minuten | korte film, drama | Acteurs: Sallie Harmsen, Jip Smit, André Dongelmans

Nora (Sallie Harmsen) heeft met een vriendin afgesproken in een café. De twee vrouwen hebben elkaar al even niet gezien, maar vriendin Yuka (Jip Smit) weet in welke situatie Nora zit. Vol medeleven informeert ze naar Nora’s leven, maar ze probeert tegelijkertijd het gesprek luchtig te houden. Ze biedt Nora aan om de rest van de avond samen door te brengen, maar Nora kiest ervoor om naar huis te gaan.

‘De huwelijksreis’ van Nico van den Brink (scenario en regie) geeft haar geheimen langzaam prijs. Het is duidelijk dat Nora een moeilijke periode doormaakt, door iets wat een jaar geleden gebeurd is, maar wat er precies aan de hand is, blijft lange tijd in het ongewisse.

De sfeer van de film is droevig. Het is op het conto van Sallie Harmsen te schrijven dat je met haar mee kan leven zonder dat je weet wat er aan scheelt. Eenmaal in Nora’s huis neemt de spanning toe en krijgt ‘De huwelijksreis’ thrillerachtige trekjes.

Deze korte film, gemaakt in het kader van NPS Kort!, is zo subtiel dat je pas achteraf, als je leest dat het verhaal gebaseerd is op het korte verhaal The Departure van Selma Robinson (gepubliceerd in Harper’s Magazine in oktober 1932), volledig begrijpt wat je nu eigenlijk gezien hebt. Dat kan voor sommige mensen frustrerend zijn, andere filmliefhebbers kijken de film daarna gewoon nogmaals.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooppremière: 9 december 2020 (éénmalig in Pathé)
TV-première: 11 december 2020 (NPO3)