De reuzewortel – La carotte géante (2014)

Regie: Clémentine Robach | 6 minuten | animatie, korte film, komedie, familie 

Één van de talentvolle filmmakers die van Arnaud Demuynck, baas van filmstudio Les Films du Nord, de ruimte kreeg om een bijdrage te leveren aan het project ‘De geur van worteltjes’ (2013), is animatrice Pascale Hecquet. Pascale weet, als moeder van twee kinderen, precies hoe ze jonge kijkers kan aanspreken: met korte filmpjes waarin ze inspeelt op hun fantasie en waarmee ze bovendien een glimlach op hun gezichten kan toveren. Ze gebruikt bovendien onderwerpen die de jeugd aanspreken en waar ze wat van kunnen leren: vriendschap, samen spelen en delen en het gezinsleven.

Haar ‘worteltjesproject’ heet ‘La carotte géante’, oftewel ‘De reuzewortel’, een zes minuten durend achtervolgingsverhaal zonder dialogen, met hoofdrollen voor een muis, een kat, een hond, een klein meisje, haar oma en een lekkere wortel. Het verhaaltje is simpel: de muis wordt achterna gezeten door de kat, de kat wordt opgejaagd door de hond, de hond wordt op zijn beurt weer achtervolgd door het meisje en zij wordt door haar oma aangespoord om haar opa te helpen. Oma is namelijk bezig een wortelsoep te maken, maar er moeten nog wortels geoogst worden uit de tuin. Het lukt opa echter niet in zijn eentje om de nogal groot uitgevallen wortel uit de grond te trekken, en dus moet het hele gezelschap meehelpen.

De animatiefilmkijker van tegenwoordig is verwend met 3D, CGI en andere moderne technieken. Vergeleken daarmee is ‘De reuzewortel’ even wennen; de animaties zijn op zijn zachtst gezegd niet bepaald mooi. Treffend zijn ze echter wel en het verhaaltje is ook wel geinig. Hoogstaand, origineel of memorabel is het echter allemaal niet, waardoor je ‘De reuzewortel’ eigenlijk weer vergeten bent zodra de aftiteling over het scherm rolt.

Patricia Smagge

‘De reuzewortel’ verschijnt dinsdag 3 november 2015 op DVD (Selected Shorts #20: De geur van worteltjes en andere verhaaltjes) en is te zien tijdens het Fantastisch Kinderfilm Festival 2015-2016.