De vuurlinie (2023)

Recensie De vuurlinie CinemagazineRegie: Roel Reiné | 120 minuten | drama, oorlog | Acteurs: Waldemar Torenstra, Sallie Harmsen, Jeroen Spitzenberger, Angela Schijf, Pierre Bokma, Huub Stapel, Tibor Lukács, Zouhair Mtazi, Mike Weerts, Pepijn Schoneveld, Olaf Ait Tami, Steef de Bot, Tim Olivier Somer, Yamill Jones, Ilias Addab, Bodil de la Parra, Sanne Langelaar, Imanuelle Grives, Kees Hulst, Victor Löw

Waarschijnlijk doet de naam Marco Kroon bij iedere Nederlander een belletje rinkelen. De militair verscheen gedurende een aantal jaren veel in het nieuws, zowel positief als negatief. Zijn unieke levensverhaal was voor regisseur Roel Reiné genoeg reden om het tot film te promoveren. Eerder maakte Reiné met ‘Michiel de Ruyter’ en ‘Redbad’, ook al twee films over onze vaderlandse geschiedenis. Bij dat lijstje voegt zich nu ook ‘De vuurlinie’.

‘De vuurlinie’ begint met Marco Kroons grootste onderscheiding. Op 29 mei 2009 werd hij tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse geslagen. Nadien zien we hoe Kroon omgaat met dit ultieme hoogtepunt. Schaduwranden bereiken zijn leven en alles lijkt bergafwaarts te gaan als hij verdacht wordt van drugs- en wapenhandel. Hij komt oog in oog te staan met de vele demonen uit het verleden als ook demonen uit het heden. Een innerlijke strijd waar hij het beste van probeert te maken.

Dat het verhaal van Marco Kroon er eentje is om tot film te verwerken is niet meer dan logisch. Het zijn tragische kronieken en bovenal lessen over een stukje recente geschiedenis. Helaas is er teveel mis met ‘De vuurlinie’ om het een goede film te noemen. Reiné staat er om bekend om met kleine budgetten grootse producties uit het vuur te slepen. Hieraan schort het zeker niet. Het is een ambitieuze film met een aantal hoogwaardige scènes, maar enkel daarmee red je het niet.
De scène van de onderscheiding wisselt echte beelden af met filmbeelden. Mits goed uitgevoerd kan dit werken, maar het slaat bij ‘De vuurlinie’ behoorlijk de plank mis. Deze keuze maakt dat de film niet lekker uit de startblokken komt. Wat we daarna zien is een wirwar van flashbacks naar de tijd in Afghanistan en beelden uit het heden. Ze komen en gaan als de wind. Er wordt nergens de tijd genomen voor een goede dialoog. Alles moet op standje 180 linkerbaan, en daardoor voelt ‘De vuurlinie’ aan als een matig gemonteerde trailer van twee uur.

Met acteurs als Waldemar Torenstra, Sallie Harmsen, Jeroen Spitzenberger, Angela Schijf, Pierre Bokma en Huub Stapel heeft Reiné de crème de la crème van de Nederlandse cinema op weten te trommelen. Hoewel ze allemaal hun strepen ruimschoots verdiend hebben, weten zij de film ook niet te redden. Het acteerwerk van Torenstra voelt wat gekunsteld en geforceerd aan (op enkele momenten na) en waar Harmsen in principe elke scène steelt, zit het Brabantse accent haar zodanig in de weg dat ook haar performance ongeloofwaardig wordt.

Dat feit en fictie door elkaar gehusseld worden in een biografische film is niet meer dan normaal. We kijken in de eerste plaats naar films om geëntertaind te worden. Toch is het mens Marco Kroon te onrealistisch en eendimensionaal weggezet. ‘De vuurlinie’ is in de basis een karakterstudie, maar we zien niet meer dan een getraumatiseerde oorlogsheld. Het voelt te dun, te makkelijk doorheen te prikken. Er is een specifieke scène waar het leed van Kroon voelbaar is, maar bij een film met zo’n lange speelduur is dat veel te weinig.

Het is goed en mooi dat er naast de vele romcoms die ons land telt ook serieuze films gemaakt worden. De ambitie spat van ‘De vuurlinie’ af, maar soms is ambitie niet genoeg. Het is geen film waarvan je hart sneller gaat kloppen. Het is een rommelig geheel zonder smoel.

Sjoerd Crins

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 14 september 2023
VOD-release: 15 februari 2024 (Netflix)