Demon Slayer – Kimetsu no Yaiba – The Movie: Mugen Train – Kimetsu no Yaiba: Mugen Ressha-Hen (2020)

Recensie Demon Slayer - Kimetsu no Yaiba - The Movie: Mugen Train CinemagazineRegie: Haruo Sotozaki | 117 minuten | animatie, actie | Originele stemmencast: Natsuki Hanae, Akari Kitô, Hiro Shimono, Yoshitsugu Matsuoka, Satoshi Hino, Takahiro Sakurai, Katsuyuki Konishi, Saori Hayami, Kenichi Suzumura, Tomokazu Seki, Tomokazu Sugita, Toshiyuki Morikawa, Rina Satô, Shin’ichirô Miki

‘Demon Slayer – Kimetsu no Yaiba – The Movie: Mugen Train’ haalde in 2020 de krantenkoppen en maakte geschiedenis toen hij in Japan in première ging. De eerste lange speelfilm, gebaseerd op de populaire manga en anime-serie, vergaarde tijdens zijn draaiperiode meer dan 350 miljoen dollar aan de Japanse kassa en overtrof het record van Hayao Miyazaki’s ‘Spirited Away’ (2001) als de best verkopende Japanse film aller tijden. In de nasleep van de COVID-19-pandemie gaat de film nu ook in andere landen in première, tot groot genoegen van menig anime-liefhebber. Toch blijft de vraag: is alle opschudding rondom deze film wel terecht?

Geregisseerd door Haruo Sotozaki, die eveneens de regie van de anime-serie voor zijn rekening neemt, begint ‘Mugen Train’ onmiddellijk na de gebeurtenissen aan het einde van het eerste seizoen. Serie-hoofdrolspeler Tanjiro Kamado, zijn kameraden Zenitsu en Inosuke, en zijn door demonen bezeten zus Nezuko zijn op weg om de ervaren demonen-doder Kyojuro Rengoku te helpen bij het onderzoeken van de verdwijning van tientallen mensen aan boord van de mysterieuze Mugen-trein. Wat volgt is een zinderend avontuur, zowel in de trein als in verscheidene droomwerelden, terwijl het gezelschap er alles aan doet om te overleven.

‘Demon Slayer: Mugen Train’ werkt het beste voor kijkers die de manga hebben gelezen of de anime-serie hebben gezien. Kun je dat niet over jezelf zeggen, dan is het raadzaam om je eerst grondig in de achtergrond van het materiaal te verdiepen. Het kijken van de film vereist namelijk een zekere mate van voorkennis, omdat er verrassend weinig wordt uitgelegd en het verhaal zonder veel poespas voortbeweegt. Er is ook geen recap aanwezig, zoals dat bij veel andere anime-films wel het geval is. ‘Demon Slayer: Mugen Train’ is een directe continuering van het verhaal van de anime-serie en sluit daar naadloos op aan. Als je niet bekend bent met de materie kan dat vervelend zijn, maar voor fans is het gebrek aan voorkauwerij uitermate fijn. Dit is dan ook de doelgroep voor wie de film eigenlijk bedoeld is, en zij zullen ongetwijfeld gaan genieten.

De grootste troef van ‘Demon Slayer: Mugen Train’ is de verbluffende animatie, geleverd door Studio Ufotable. Net zoals in de anime-serie is de animatie van een onafgebroken hoog niveau. De gevechtsscènes zijn kleurrijk en soepel, met een groot oog voor detail. Hoewel personages soms letterlijk over het scherm vliegen, is het geen enkel probleem om de actie te volgen. Maar ook de rustige momenten weten te overtuigen. Vooral de achtergronden maken in dat opzicht het verschil, met soms rustgevende sneeuwlandschappen, en dan weer duistere visualisaties van de onheilspellende Mugen-trein. In het geval van dat laatste punt kruipt de film soms verbazingwekkend ver in het horrorgenre. De animatie kent veel momenten van schoonheid, maar deinst er zeker niet voor terug om zich in het macabere te wentelen. Jonge kijkers: wees opgelet!

‘Demon Slayer: Mugen Train’ is een onderhoudende en energieke film, met veel humor en absurditeit. Fans van manga en anime-serie zullen de film vast en zeker op prijs gaan stellen. Nieuwkomers waarschijnlijk minder. Maar wie weet, misschien weet de film alsnog toekomstige liefhebbers te werven.

Len Karstens

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 10 juni 2021