Dood van een Schaduw (2012)

Regie: Tom Van Avermaet | 20 minuten | korte film, drama, fantasie | Acteurs: Matthias Schoenaerts, Laura Verlinden, Peter van den Eede, Benjamin Ramon, Amandine Zurbuchen, Brian Piezel, Denis Duron, Gregory Rabat, Emile Boudaille

Voor een langspeelfilm is het al een hele prestatie om genomineerd te worden voor een Oscar. Kortfilms moeten al heel speciaal zijn om erkenning te krijgen. En dat is nu net de voornaamste troef van ‘Dood van een Schaduw’: het verhaal oogt zo apart dat deze prent wel moet opvallen. Die nominatie voor een Oscar in de categorie Beste Korte Film klinkt dan ook gerechtvaardigd en bracht al een kleine hype op gang.

Poneren dat de aanwezigheid van Matthias Schoenaerts hier voor iets tussen zit, doet de prent onrecht aan. Toegegeven, Schoenaerts doet wat er van hem verwacht wordt maar er valt zoveel te ontdekken. De setting, knappe decors en het macabere maar zeer originele verhaal zorgen voor een begaafd geheel. Deels liefdeshistorie, deels donker sprookje lijkt een goede omschrijving. Maar we kunnen zeker niet ontkennen dat regisseur Tom Van Avermaet bevrucht werd met een geniale ingeving.

Ergens in het vagevuur moet een gesneuvelde soldaat schaduwen van doodsmomenten verzamelen. Zijn opdrachtgever is een akelig heerschap dat maar liefst 10.000 schaduwen verlangt. De beloning liegt er niet om: een kans op leven en de mogelijkheid om de vrouw van je dromen te ontmoeten. Meer moet u niet weten. Ga vooral zelf kijken en laat die deken van ontroering en treurigheid zachtjes op je vallen.

Jochem Geelen

‘Dood van een Schaduw’ verschijnt dinsdag 22 oktober 2013 op DVD en blu-ray (Selected Shorts #15: De beste Vlaamse kortfilms).