Easy Street (1917)

Regie: Charles Chaplin | 20 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Charles Chaplin, Edna Purviance, Eric Campbell

‘Easy Street’ is één van de meest bekende korte films van komiek Charlie Chaplin. Het verhaal dat hij zelf schreef is erg grappig en blijft spannend.

Chaplin speelt eerst een zwerver die leeft in Easy Street. Dan ontmoet hij in de kerk – waar hij toevallig binnenloopt – Edna. Hij is direct weg van haar. Kort daarna is Chaplin politiecommandant en moet hij zwervers en criminelen op pakken. Als hij voor het eerst in uniform door Easy Street loopt krijgt hij het direct zwaar te verduren. Dit is een geweldige scène. Een grote en brede crimineel maakt het de commandant moeilijk. Dan verschijnt in beeld: ‘Denk dat ik maar eens een politieagent ga bellen.’ Maar dat lukt niet want de grote man staat in de weg. Chaplin slaat met zijn knuppel op het hoofd van de man die hier natuurlijk niets voelt. Dan zet hij het op een lopen.

Veel voorspelbare grappen komen voorbij en dat maakt de film extra leuk. Chaplin valt bijvoorbeeld van zijn stoel en struikelt over een stoeprand. De muziek gecomponeerd door Carl Davis past goed bij het hoge tempo van de film. Het is knap hoe Chaplin in twintig minuten met enkel beelden, muziek en drie zinnen een compleet verhaal kan vertellen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4