Emma (1996)

Regie: Douglas McGrath | 116 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Gwyneth Paltrow, Jeremy Northam, Toni Collette, Ewan McGregor, Sophie Thompson, Polly Walker, Juliet Stevenson, James Cosmo, Greta Scacchi, Alan Cumming, Denys Hawthorne, Kathleen Byron, Phyllida Law, Edward Woodall, Brian Capron, Karen Westwood, Rebecca Craig, Angela Down, John Franklin Robbins, Brett Miley, Paul Williamson, Ruth Jones

De film ‘Emma’ is een zeer geslaagde verfilming van het gelijknamige boek van Jane Austen uit 1815. Het is het verhaal over de 21-jarige Emma Woodhouse (Gwyneth Paltrow), een mooi, slim en rijk meisje. Ze woont met haar vader in het Engelse dorpje Highbury en haar grote hobby is het koppelen van andere mensen in het dorp, hoewel ze zelf zegt nooit te willen trouwen. Ze belooft een goede vriend van de familie, Mr. Knightley (Jeremy Northam), dat ze nog één keer een koppelpoging wil wagen, om er daarna mee te stoppen. Ze wil voor dorpspredikant Mr. Elton (Alan Cumming) een vrouw zoeken, en denkt hierbij al snel aan haar nieuwe vriendin Harriet Smith (Toni Collette). Harriet is een jong, naïef weesmeisje, waarvan niet bekend is wie haar ouders waren. Zij laat zich volledig door Emma beïnvloeden, en laat zich ervan overtuigen dat Mr. Elton verliefd op haar zou zijn. Maar dit keer heeft Emma het echter helemaal mis. De misverstanden stapelen zich op, met zowel ontroerende als hilarische situaties als gevolg…

Deze verfilming van ‘Emma’ uit 1996 is één van de betere kostuumfilms die de laatste tijd gemaakt zijn. De film, met regie én scenario van Douglas McGrath, is fris, vrolijk, licht en sprankelend, en is daarmee een zeer goede adaptatie van het werk van Jane Austen. De Amerikaanse Gwyneth Paltrow speelt een zeer overtuigende Emma Woodhouse, en dit zou haar de Oscar-winnende rol van Viola De Lesseps in de historische film ‘Shakespeare in Love’ hebben opgeleverd. Het personage Emma is alles behalve perfect. Jane Austen zelf dacht ook ooit dat behalve zijzelf waarschijnlijk niemand Emma zou mogen. Maar ondanks dat Emma een behoorlijke snob, vreselijk bemoeizuchtig en soms nogal kortzichtig is, kun je niet anders dan haar aardig vinden. Het lukt Gwyneth Paltrow om dit perfect neer te zetten. Daarnaast zitten er geweldige bijrollen in de film. Zo steelt Sophie Thompson de show als de kruiperige, praatgrage oude vrijster Miss Bates, zet Juliet Stevenson een heerlijke bemoeizieke Mrs. Elton neer, en speelt Ewan McGregor de charmeur Frank Churchill, die het hele dorp om zijn vinger weet te winden.

Er zijn meerdere verfilmingen van ‘Emma’ gemaakt, maar deze verfilming is het meest ‘Hollywood’. Dat houdt in dat deze productie van alle verfilmingen het meest ‘glad’ is, zich het duidelijkst op een breed, algemeen publiek richt. Dit doet de film echter zonder veel van het origineel van Jane Austen te verliezen, en veel passages uit haar werk komen er dan ook letterlijk in voor. Natuurlijk zijn er altijd gedeeltes uit het origineel die sneuvelen in een verfilming, maar de hoofdlijnen van het verhaal komen in deze productie zeer goed uit de verf. Daarnaast zit er lekker veel vaart in de film, waardoor hij geen seconde verveelt.

De productie won een Oscar voor de muziek van Rachel Portman en werd daarnaast genomineerd voor de kostuums van Ruth Myers. En dit is volkomen terecht; de muziek én de kostuums (en daarnaast de meest schitterende locaties op het Engelse platteland) maken deze film een lust voor het oog en het oor.

‘Emma’ is een prachtige film, die iedere liefhebber van kostuumdrama gezien móét hebben. Maar ook diegenen die zich normaal gesproken misschien niet zo tot dit genre voelen aangetrokken zal deze film, mede dankzij het uitstekende acteerwerk en de scherpe humor, zeker kunnen bekoren.

Franka Kersten

Waardering: 4

Bioscooprelease: 21 november 1996